Főkép

Ha jobban belegondolok, Raymond E(lias) Feist (született 1945) egy trilógia kereteibe is betuszkolhatta volna a történetet, ám úgy tűnik, menet közben ÚJABB ötletek jutottak eszébe, aminek egyenes következménye ez a negyedik, valóban utolsó kötet.

A Sethanon mélyén elrejtett életkristály többé nem jelent fenyegetést a világra, és ezzel egy időben a novindusi hadsereg irányítója, a démon is elpusztult. A Királyság jelenlévő vezetőinek örömét tovább növeli, hogy az ellenség csapatai ennek, valamint a hirtelen a hidegre fordult időjárásnak köszönhetően visszavonultak.

A felhőtlen vidámkodás azonban nem tart sokáig, hiszen rengeteg a tennivaló. Így aztán a megfáradt és megfogyatkozott védők nekilátnak az újjáépítésnek. Pár hónap nyugalom után azonban kénytelenek újra fegyvert ragadni, mivel a Smaragd Királynő életben maradt katonái egyáltalán nem akarnak távozni a kontinensről. Vezérük, Fadawah tábornok királyi címmel ruházza fel magát, és leendő birodalmát a Királyság területéből igyekszik kialakítani.

Patrick, Krondor fiatal nagyhercege ezt nem nézi tétlenül, de diplomáciai lépések helyett (amelyre tapasztalat és bölcsesség hiányában nem is gondol) a harcot választja. Hadserege viszont túlságosan is megfogyatkozott, így alaposan meg kell fontolnia, hová is csapjon. Még szerencse, hogy a gyakorlati megvalósítást kipróbált vezéreire (köztük Erik villog a legtöbbet) hagyja. Ez a felettébb zűrös belső helyzet egynémely szomszédos államot is cselekvésre ösztönöz, ami nem csupán az adott területre eső katonaszámot növeli, hanem az illetékes emberek gondjait is.

A Törött korona Feistre jellemző mozgalmas, több szálon futó fantasy, melyben a korábban megismert hősök megfogyatkozott számban teszik a dolgukat, és érezhetően elegük van a folyamatos hadakozásból. Talán ennek is köszönhető a befejezés keserédes volta - szinte mindenki más módon látja a jövőt.

A lezárás egyébként érdekes kérdéseket vet fel, amelyekre Feist újabb regényekben válaszol majd. A rajongók tehát örülhetnek, egy darabig még lesz mit olvasniuk.

Eddig a szerző alábbi könyveiről írtunk:
Az előzmények (Résháború sorozat):
Mágus: A tanítvány
Mágus: A mester
Ezüsttövis
Sethanon alkonya
Vérbeli herceg
A király kalóza I-II.

Résháború legendája sorozat:
Raymond E. Feist-William Forstchen: Nagyrabecsült ellenségem
Raymond E. Feist-Joel Rosenberg: Gyilkosság LaMutban
Raymond E. Feist-Steve Stirling: Sebes Jimmy

A Kígyóháború legendája sorozat kötetei:
A sötét királynő árnyéka
A kalmárfejedelem titka
A démonkirály dühe I-II.
Törött korona

Árnyak Tanácsa sorozat:
Ezüstsólyom karma
A rókakirály
A száműzött visszatér

Sötét háború sorozat:
Az Éjsólyom röpte
Sötét birodalom
Az őrült isten dühe

A felsorolás a sorozatok cselekményének időrendi sorrendjét tükrözi.

Kapcsolódó írás:

Raymond E. Feist: Mágus - a tanítvány (képregény)