FőképA Résháború legendája sorozat harmadik kötetének borítóján látható előkelő öltözetű férfi nem más, mint Sebes Jimmy, a krondori tolvaj. A környezetváltás eléggé drasztikus, hiszen a csatornákból és a sikátorokból ismerős fiút nehéz elképzelni a városfalakon túl. Márpedig a kép nem hazudik, hősünk valóban távozni kényszerül otthonából.

A közvetlen előzményeket mindenki elolvashatja a Mágus: a tanítvány című regény végén, amikor Arutha és Anita távozik Krondorból, köszönhetően a helyi tolvajcéh közreműködésének.
A hatalom válasza nem késik soká, sosem látott mérvű hajsza indul a céhtagok ellen, aminek következtében nem csupán Jimmy kedvese kerül börtönbe, hanem még számos, a szökésben ártatlan (egyébként munkamániás tolvaj, koldus és zsebmetsző) egyén is.
A nemrégiben végrehajtott hőstettén fellelkesült fiú úgy dönt, egyedül ő képes megmenteni a bajbajutottakat. Bár rácsodálkozik jellemének ilyetén változására (elvégre eleddig ő sem volt más, mint egy tehetséges tolvaj, aki saját hasznán kívül nem törődött mással), határozottan kedvére van a helyzet. Ekkor még nincs tisztában, hová vezet majd a változás.

Stirling fantasy története, némi átalakítás után tulajdonképpen bárhová bemesélhető lenne, így gyakorlatilag kettős mércével értékelhető. Elmondható róla, hogy sikerült teljes mértékben honosítani Midkémiára, mind a szereplők, mind a cselekmény szempontjából.
Azt viszont nem sikerült még eldöntenem, mennyire tetszetős a társszerzők ténykedése (bár a Nagyrabecsült ellenségem kifejezetten tetszett) a világon. Nem az új hangok megszólalása ellen van kifogásom, hanem az általuk elmesélt, kisebb horderejű esetek beillesztésével a világmegmentős fővonulatba.
Azt hiszem, a végső döntésig még megvárok pár hasonló regényt. (A miértekről és a hogyanokról maga Feist számol be az utószóban, érdemes elolvasni.)

Eddig a szerző alábbi könyveiről írtunk:
Az előzmények (Résháború sorozat):
Mágus: A tanítvány
Mágus: A mester
Ezüsttövis
Sethanon alkonya
Vérbeli herceg
A király kalóza I-II.

Résháború legendája sorozat:
Raymond E. Feist-William Forstchen: Nagyrabecsült ellenségem
Raymond E. Feist-Joel Rosenberg: Gyilkosság LaMutban
Raymond E. Feist-Steve Stirling: Sebes Jimmy

A Kígyóháború legendája sorozat kötetei:
A sötét királynő árnyéka
A kalmárfejedelem titka
A démonkirály dühe I-II.
Törött korona

Árnyak Tanácsa sorozat:
Ezüstsólyom karma
A rókakirály
A száműzött visszatér

Sötét háború sorozat:
Az Éjsólyom röpte
Sötét birodalom
Az őrült isten dühe

Démonháború sorozat:
A rettegés légiója
A sötétség kapuja

A felsorolás a sorozatok cselekményének időrendi sorrendjét tükrözi.

Kapcsolódó írás:Raymond E. Feist: Mágus - a tanítvány (képregény)

A Kiadó honlapja:Beholder Kiadó