search icon

Rólunk

2003. november 17-én kezdte meg működését non-profit alapon működő kulturális portálunk, a www.ekultura.hu. Akkoriban az volt, és manapság is az a célunk, hogy az évente megjelenő több ezernyi könyv, film és lemez közül az általunk említésre, megismerésre méltókat ajánljunk mindazok számára, akiknek fontos az olvasás, filmnézés, zenehallgatás. Mindezt nem élveboncoló kritika formájában tesszük, hanem szubjektív alapon, főként az adott mű érdemeire helyezve a hangsúlyt, nem pedig az esetleges hiányosságaira. A meglátásunk szerint kiforratlan próbálkozásokról ellenben szót sem ejtünk.

A tájékoztatásban lehetőségeink szerint törekszünk a sokszínűségre, de személyes kedvenceink (legyen az műfaj, szerző, előadó) számunkra is érthetetlen módon gyakrabban szerepelnek az ajánlókban, mint azok, melyeket egyáltalán nem olvasunk, hallgatunk, nézünk. Mindezek ellenére nem vagyunk irodalmi portál. Sem a múltban, sem a jövőben nem foglalkozunk kezdő írók-költők zsengéivel, valamint nem kívánjuk egyetlen író, zenekar vagy műhely szócsöveként szórni az okosságokat. Megmaradunk általános kulturális honlapnak. És persze függetlennek.

A világot nem isteni magasságból nézzük, hanem közelről, hiszen részesei vagyunk a hétköznapoknak, sajátunkon kívül olvasóink véleménye is fontos számunkra. Non-profit honlap lévén, megélhetésünk nem függ az ekultura.hu gazdasági eredményétől (ilyen egyébként sincs), sem pedig az általunk szemmel tartott könyv-, lemez- és filmkiadás világától. Ezért aztán megtehetjük, hogy többnyire külsős rajongóként figyeljük az eseményeket, nem kötődve egyetlen „szektához”, legyen az kortárs irodalmi, vagy zenei irányzat. A hangsúly a minőségen van.

Természetesen a mi ízlésünk is változik, főként a menet közben az alapítókhoz csatlakozott szerzőknek köszönhetően. A stáblista éppen ezért folyamatosan változik, mindig vannak szabad helyek. Ez a lehetőség minden érdeklődő előtt ott áll, csupán egy ajánlót várunk a központi e-mail címünkre. Aztán ha a szerkesztőknek tetszik (az elbírálás szigorúan szubjektív alapon történik), már csak a jelölt szorgalmán múlik, milyen gyakran szerepel neve cikkíróként az oldalon. Egyetlen megkötés van ezzel kapcsolatban – az ajánlóból derüljön ki, miért érdemes rászánni az időt az adott alkotásra. Non-profit mivoltunkból eredően anyagi ellenszolgáltatásra – bármennyire is szeretnénk – nincs lehetőségünk.

Bár a világ folyamatosan változik körülöttünk, a jövőben is tartjuk magunkat jelmondatunkhoz: „Házhoz visszük a kultúrát” – csak talán egy kicsit másként.