Főkép

Hosszas távollét után (amelynek során testvéreivel körutat tett a királyságban) Arutha végre hazaérkezik szeretett városába. Türelmetlenségtől hajtva éjszaka, kíséret nélkül érkezik. Ám hiába minden titkolózás, nem sikerül észrevétlenül bejutnia a falak közé. Az még hagyján, hogy lőttek a meglepetésnek, de aznap éjjel történik még valami, ami igencsak közelről érinti.

De erről csak másnap értesül egy régi ismerőse, Sebes Jimmy beszámolójából. Az ifjú tolvaj szerint valaki vérdíjat tűzött ki a nagyherceg fejére (aki egyébként a király öccse). A végrehajtásra felbérelt orgyilkosok – akiket Éjsólymok néven ismernek – legendás képességeikről és kegyetlenségükről híresek.

A helyzetet némileg bonyolítja, hogy Arutha az udvari protokoll miatt még azt sem teheti meg, hogy egyszerűen visszavonul valamely jól védhető vidéki birtokára – saját esküvője miatt kénytelen Krondor városában maradni.

Szorult helyzetében egyezséget köt a helyi tolvajcéh vezetőjével: a Csúfolódok (ahogy a tolvajok hívják magukat) segítenek felkutatni az orgyilkosokat, cserébe csupán egy apró szívességet kérnek. Az idő sürget, és hiába vágnak le pár Éjsólymot (ami már önmagában sem megy könnyen), a nyugtalanító kérdések egyre szaporodnak. Mi közük van például a Mordeleknek az ármánykodáshoz?

Mire a kötet végére érünk (hőseink meg oda, ahová), jópár életveszélyes helyzetben izgulhatunk hőseinkért. Útközben egy-két válasszal gazdagabbak leszünk, de a lényegre csak a folytatásban, a Sethanon alkonya címűben derül majd fény.