Főkép

Hari Seldon kedvenc tudománya, a pszichohistória segítségével megalkotta az emberiség jövőjének tervét, amelynek segítségével a lehető legrövidebbre csökkenthető a Galaktikus Birodalom bukását követő zűrzavar. Ám hiába dolgozták ki hosszú évek munkájával a megfelelő képleteket, és hiába vázolták fel a beavatottak számára az eljövendő eseményeket, ha nem lehetnek ott, hogy szükség esetén beavatkozzanak.

Ezt elkerülendő létrehozták az Alapítványt, amelynek tudós tagjai elsősorban technikai eszközök birtokában próbálják meg irányítani a Galaxis lakóit, hogy azok semmilyen körülmények között ne térjenek le a Seldonék által előre kiszámolt útról. Úgy tűnik, minden a tervek szerint halad, hiszen a tudósok egymás után oldják meg az egymást követő, előre jelzett válságokat, ám sajnos hiba csúszik a számításokba. Felbukkan ugyanis egy váratlan tényező (matematikai nyelven szólva egy ismeretlen változó), aminek/akinek létezéséről senki sem tudott, ezért korábban nem is számoltak vele. Ennek megfelelően Öszvér, aki különleges mentális képességeinek köszönhetően alaposan felkavarja a történelmet, és saját elképzelése szerint alakítja a jövőt, minden eddiginél nagyobb zűrzavart okoz.

Mivel az Alapítvány ellene nem tud eredményesen fellépni, győzelmet arat, ám örömébe jó adag üröm is keveredik, amikor felfedezi, hogy létezik egy, az elsőnél sokkal titkosabb Alapítvány, amelynek leleplezése és elpusztítása nélkül a jövő továbbra is nyitott marad.


Úgy tűnik, Hari Seldon mégiscsak számolt a kiszámíthatatlannal, és mintegy végső biztosítékként létrehozta és valahová a csillagok közé el is rejtette a Második Alapítványt, ami most, hogy Öszvér felbukkant, hirtelen az érdeklődés középpontjába kerül. Miközben a kötet lapjain mindenki a Második Alapítványt keresi, az olvasó újfent meggyőződhet Asimov írói nagyságáról, és az emberiség közös jövőjébe vetett hitéről, amelyben a tudomány mellett a szeretet is legalább olyan fontos szerepet játszik.

Kapcsolódó írások:

Gregory Benford–Greg Bear–David Brin: Második Alapítvány trilógia

Kalibán-trilógia
Roger MacBride Allen: Infernó
Roger MacBride Allen: Kalibán
Roger MacBride Allan: Utópia 

 

A szerző életrajza