FőképKellemes időtöltés lehetett Asimov számára egy életen át kedvenc témájáról álmodozni. Pontosabban fogalmazva témáiról, hiszen ami eredetileg különálló sorozatokhoz tartozott, az évtizedek során apránként egyre jobban közeledett egymáshoz, míg az összekötő regény (Robotok és Birodalom) megszületésével egyetlen kerekké nem vált.
Azonban köszönhetően a komoly időbeli eltéréseknek (az első Alapítvány 1942-ben jelenik meg, míg az utolsó 1993-ban) bizonyos összefüggések hiányoznak a korai művekből. Ilyen például a robotok szerepe az Alapítvány körül – ami vitán felül meglehetősen fontos elem.
Ezt pótolja a jelen kötetben szereplő három regény. De mai szemmel olvasva legalább ennyire különös a számítógépek hiánya (a webről már nem is beszélve).

Nos, Asimov örökségének kezelői felkértek három írót, hogy ugyan már, világítsák meg ezeket a homályos (vagy meg sem említett) körülményeket, és összhangban az eredeti történettel, szőjék tovább a cselekményt. És lőn. A bonyolítás szempontjából a nyitóregényért felelős Benford járt a legrosszabbul, hiszen neki írás közben az utána következőkre is tekintettel kellett lennie.

Hasonló megoldással találkozhatunk már a Dűne univerzum kapcsán is, hiszen a Frank Herbert által megalkotott saga folyamatosan gyarapszik a mások által írt történetekkel, amelyek tovább árnyalják a világot. Ezt részemről jó dolognak tartom, ellentétben mondjuk a Star Wars mindenséggel, ahol pár írót nem a kasszához, hanem a számítógépéhez küldtem volna újraírás céljából.

Miként azt a korábban megjelent ötödik kötetben megígérték, a mások által írt, de a ciklushoz tartozó művek sorszám helyett az ABC betűivel megjelölt borítók alatt látnak napvilágot. Betűink vannak, már csak a belevaló regényekre várunk, amelyek értelemszerűen nem hiányozhatnak sem a gyűjtők, sem a rajongók, és nem utolsó sorban az egyszerű sci-fi kedvelők polcáról sem.

A kötetben szereplő regények (A második Alapítvány-trilógia):
Gregory Benford: Az Alapítvány félelme
Greg Bear: Alapítvány és káosz
David Brin: Az Alapítvány győzelme

Kapcsolódó írások:
Encyclopedia Galactica
Teljes Alapítvány-Birodalom-Robot univerzuma 1-2
Teljes Alapítvány-Birodalom-Robot Univerzuma 4.
Teljes Alapítvány-Birodalom-Robot Univerzuma 5.

Encyclopedia Galactica Alternativa 
Teljes science fiction univerzuma 6.
Teljes science fiction univerzuma 7.
Teljes science fiction univerzuma 8.

Én, a robot

Kalibán-trilógia
Roger MacBride Allen: Infernó
Roger MacBride Allen: Kalibán
Roger MacBride Allan: Utópia