Főkép

Kicsit kettős érzés ezt a könyvet kézbe venni. Hiszen egyfelől ajándék ennyi idővel az író halála után is új írást kapni tőle, ráadásul Alan Lee csodálatos illusztrációival és (még a tőle megszokottól is szürkésebb árnyalatú és régiesebb) festményeivel, ugyanakkor az elmesélt történet már ismerős korábbi művekből, még ha azokban rövidebb formában jelent is meg.

A Húrin gyermekeinek eseményei jóval (kb. 6000 évvel) A Gyűrűk Ura történései előtt, még az Óidőkben, avagy a világ Első Korában zajlottak. Középfölde a helyszín, ám olyan részei, amiket később ellepett a tenger. Húrin volt az a nemes lelkű úr a fajtájából, aki dacolni merészelt a Melkorból Morgoth-tá lett főgonosszal (aki csak a GyU-t ismeri, az bizonyára el tudja képzelni ezen lény isteni hatalmát, ha azt elárulom, hogy Szauron csupán az ő szolgája…).

Morgoth, a Nirnaeth Arneodiad (a Megszámlálhatatlan Könnyek Csatája) után rabságba veti Húrint, és megátkozza minden nemzetségét. Ezzel veszi kezdetét Tolkien minden története közül az egyik legkomorabb, legsötétebb. Húrin fia Túrin a főszereplő, aki apjához hasonlóan nagy harcossá nevelkedik az egyik tündekirály udvarában. Ám kicsi korától árnyék ül rajta, s hozzá igen konok, hajlíthatatlan természetű ember, akinek büszkesége talán önmagában is épp elég bajt okozna. Ám Morgoth átka valóban megfogan, és az olvasó nem győz szörnyülködni mindazon tragédián, gonoszságon, bánaton és veszteségen, ami Túrinnal és szeretteivel (illetve általa is) megesik.

Hiába menekül, hiába veszi fel álnevek garmadáját, hiába öli halomra az orkokat, hiába köt barátságot nemes lelkű tündékkel és emberekkel, hiába lesz szerelmes - végzetét nem kerülheti el. Sőt, aki túl közel kerül hozzá, az is vele bukik. Végül egy repülni nem tudó, de így is épp eléggé pusztító, ráadásul ravasz és hazug sárkánnyal, Glaurunggal is szembekerül Túrin, és az ő harcuk befolyással lesz Középfölde eme korai időszakának további alakulására. Túrin legendája ismerős mindenkinek, aki olvasta A Szilmarilokat, esetleg az Elveszett mesék könyveit meg Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről című köteteket.

Mindazonáltal a szöveg jelen verziója a legteljesebb változat, így volt is értelme a szerző fiának, az életmű kezelőjének, Christopher Tolkiennek könyvvé duzzasztania, még ha jó szívvel csak a Tolkien-i világ igazi híveinek tudom is csak ajánlani. Ők értékelni fogják az emelkedett, archaikus nyelvezetet, a borongós atmoszférát, és a görög tragédiákat illetve a germán és kelta mítoszokat egyaránt idéző, végtelenül szomorú legendát. És ők jól viselik majd a töméntelen mennyiségű nevet és helyet, amiket a könyvben megtalálható családfák és térkép nélkül elég nehéz volna követni…

J. R. R. Tolkien életében csupán két könyvet fejezett be az általa kitalált világhoz írott történetekből: A hobbitot és A Gyűrűk Urát. Már A Szilmarilokat is Christopher fia rendezte össze és szerkesztette (Guy Gavriel Kay segítségével). Ő azonban - szerencsére - kínosan ügyel arra, hogy apja szellemiségéhez híven adjon közre minden anyagot, és előbb dőlne a kardjába, mintsem általa kitalált részlet jelenjen meg apja neve alatt. Ugyanezen hozzáállás jellemzi jegyzeteit, melyekkel ezt a kiadványt is bőségesen ellátta. De a fentieken kívül is jó pár könyv megjelent már angolul (például a 12 részes History of Middle-Earth, aminek első két kötete az Elveszett mesék könyve 1-2), és valószínű, hogy a roppant hagyaték még most is zajló feltárása kapcsán újabb kiadványok kerülnek kiadásra a jövőben. Akit mélyebben érdekel, annak a Magyar Tolkien Társaság honlapját érdemes böngésznie.

Kapcsolódó írások:

Gregory Bassham - Eric Bronson: A Gyűrűk Ura filozófiája
Chris Smith: Fegyverek és hadviselés Középföldén
Michael Martinez: Középfölde életre kel
Karen Wynn Fonstad: Középfölde Atlasza
Jude Fischer: A király visszatér - képes útmutató
Sean Astin-Joe Layden: Csavardi Samu története