Főkép

Julian Barnes (született Julian Patrick Barnes, 1946. január 19., Leicester, Anglia) a kortárs angol irodalom nemzetközileg elismert alakja, akinek olyan könyveket köszönhetünk, mint a Dumáljuk meg rendesen, a Szerelem meg miegymás, A világ története 10 és 1 fejezetben, az Anglia, Anglia és végül, de nem utolsó sorban a Flaubert papagája. Az Ulpius Klasszikusok sorozatban megjelent regénye, A napba nézve egy nő rendhagyó élettörténete, amelyből kiderül, hogyan lesz egy butuska kislányból bölcs asszony.

A könyv sajátos angol humorral fűszerezve, kérdéseken keresztül mondja el Jean Serjeant életét, amelynek végkövetkeztetése az, hogy az emberi bölcsesség nem a kérdések megválaszolásában, hanem a kérdések jó kiválasztásában rejlik. Persze nem csak a főszereplő személye, hanem az őt körülvevő emberek személyisége is magával ragadó. A könyv élethűen írja le a kisvárosi életet, a folyamatosan iparosodó világot, amelyben a szereplők megőrzik emberségüket.

A regény elején megismerhetünk egy butuska kislányt, aki legjobban a nagybátyjával érti meg magát.
A nagybácsi tipikus svindler, aki már csak egy kislány szemében képes valódi hőssé válni, de mindezt olyan szeretetteljesen teszi, hogy nem tudunk rá haragudni. Hiszen olyan fantasztikus dolgokra tanítja hősünket, hogyan lehet végkimerülésig ordítani a golfpálya közepén, és hogyan lehet értelmetlen dolgokból varázslatos ajándékokat készíteni csupán azáltal, hogy szeretettel ajándékozzuk őket.

A kislány persze felnő, feleségül megy egy rendőrhöz, majd elhagyja, hogy egyedül nevelje gyerekét, Gregory-t. Amikor a gyerek felnő, Jean elkezd utazgatni, és kinyílik előtte a világ, de idősen mégsem ettől lesz bölcs, hanem attól, hogy ragaszkodik a saját értékeihez, és nem hagyja, hogy mások véleménye befolyásolja őt. A regény a múltban kezdődik és egy lehetséges jövőben fejeződik be, ahol az orvostudomány által jelentősen meghosszabbított életű öregek küzdenek a jogaikért.

Ebben a jövőben az Internet továbbgondolásaként az emberek egy globális mindent-tudó számítógépnek tehetik fel a kérdéseiket, ami a társadalombiztosítási szám alapján meghatározza a kérdező értelmi szintjét, és az alapján egyszerűsíti a válaszokat. Végtelen szeretettel megírt könyv, amely éppen attól olyan érdekes, hogy bármelyikünk története lehetne.