Főkép

Yuval Noah Harari: „A szellemi szabadságunkért meg kell küzdenünk!”
Budapesten tartott sajtótájékoztatót a világhírű Sapiens szerzője

 

Az Animus Kiadó jóvoltából tartott budapesti sajtótájékoztatót a világhírű SapiensHomo Deus, valamint legutóbbi alkotása, a 21 lecke a 21. századra című könyvek szerzője, Yuval Noah Harari. Mi történik manapság a világban, és mi a körülöttünk zajló eseményeknek a mélyebb értelme? – többek között erre a fő kérdésre próbált meg választ adni a történészprofesszor a jelenlévőknek, valamint az emberiség fennmaradását komolyan fenyegető témákról is kifejtette a véleményét.

 

Napjaink egyik legnagyobb hatású gondolkodója, Yuval Noah Harari első könyve, a Sapiens az emberiség múltjával foglalkozott, azt vizsgálta, hogyan vált tulajdonképpen egy „jelentéktelen” majom fokozatosan, az évmilliók során a bolygó egyedüli urává. A második, a Homo Deus az élet hosszú távú jövőjét tárta fel, arról elmélkedett, hogyan válhat az ember végül istenné, és mi lehet majd az értelem, valamint a tudat sorsa. A 21 lecke a 21. századra című könyvében Harari a jelenkorra, illetve az emberi társadalmak közvetlen jövőjére koncentrál.

 

A világhírű történész a Société Budapestben tartott mai sajtótájékoztatóján többek között a globalizáció hatásairól, politikáról, a nagyhatalmi játszmák társadalomra gyakorolt hatásairól, valamint az emberiség és a bolygónk jövőjét legnagyobb valószínűséggel befolyásoló erőkről is beszélt.

 

„A jelenkor emberét lényegében ugyanazok a gondolatok foglalkoztatják, például a nukleáris- és klímakatasztrófa, a mesterséges intelligencia túlzott térnyerése, illetve a technológiai fejlődés által fenyegető, mélyülő társadalmi szakadékok. Bizonyos politikai erők viszont tudatosan, az ősi ösztöneinken alapuló érzékeinkre hatva terelik el a figyelmet ezekről a valós problémákról” – hangsúlyozta ki Yuval Noah Harari, aki a fenti probléma megoldásának kulcsát a manipuláció leküzdésében látja. „Megfelelő önismeret és „önvédelem” a manipuláció ellen! Ez jelenti az egyén felszabadulását, az igazi szellemi szabadságot. Csakhogy a szellemi szabadságunkért meg kell küzdenünk!”

 

Isten visszatért? Új világháború közeleg? Melyik civilizáció uralja a világot? Nyitva hagyja-e a kapuit Európa a bevándorlók előtt? Miért van válságban a liberális demokrácia? Meg tudja-e oldani a nacionalizmus az egyenlőtlenség és a klímaváltozás problémáit? Mit tehetünk a járványszerűen terjedő álhírek ellen? Többek között ezekre a kérdésekre is reflektál Harari, a 21 lecke a 21. századra című könyvében, amely nem történelmi narratívának, hanem válogatott leckék gyűjteményének készült. Ám ezek a leckék sem szolgálnak egyszerű válaszokkal. Céljuk, hogy további gondolkodásra késztessenek, illetve segítsenek az olvasónak részt venni korunk fontos párbeszédjeiben.

 

Harari könyvei

 

Forrás:

Animus Kiadó