FőképAhogy azt már előttem sokan megfogalmazták, a Doors hatása megkérdőjelezhetetlen, hiszen zenéjükkel nem csupán forradalmat indítottak, hanem a hippimozgalom alakulásában is aktívan közreműködtek, különleges zenei örökségük pedig még a mai zenekarokat is megihleti.

Ők voltak az első igazi úttörők, akik a sötét témákat, a halált és a költészetet, mindemellett pedig új és egyéni hangzást hoztak a rockzenébe, amit előszeretettel és sikerrel kevertek más stílusokkal is (pl. blues, jazz), de például nagyzenekarral is dolgoztak együtt, ami abban az időben még kevésbé volt elterjedt.

Emellett Jim Morrison személyében ők adták a világnak az első botrányhős rocksztárt is. Ez a különleges figura egyébként annyi sok minden volt egyszerre, hogy még felsorolni is nehéz: költő, sámán, rocksztár, szuggesztív, drámai színpadi előadóművész, forradalmár, szónok, szexszimbólum és még ki tudja, mi minden más, de az biztos, hogy legenda volt már életében, halála után pedig még inkább.
Az igazságot azonban nem könnyű megtalálni a sok-sok rejtély és túlzó elbeszélés alapján.

Akit egy kicsit is komolyabban érdekel a kultikus zenekar pályája Oliver Stone (egyébiránt szintén  legendás) filmjénél, azok számára ajánlanám ezt a könyvet, ami nem kevésbé szórakoztató, mint a film, ugyanakkor mégis közelebb áll a valósághoz.

A rengeteg mendemonda és hajmeresztő hazugság után végre itt a valóság, ahogy igazából történt, egyenesen az együttes tagjainak, segítőinek és családtagjaiknak szemszögéből, tényekkel alátámasztva.

Az óriási méretű és fényképekkel bőven ellátott könyv kimerítő részletességgel halad végig a tagok előéletétől, majd a zenekar megalakulásától (1965) egészen a tragikus befejezésig (1971), és még annál is tovább.

Főleg az együttes tagjai beszélnek, beleértve Jim Morrisont is, akinek szavait remekül beillesztették mindig a megfelelő helyekre.
Persze a könyvnek leginkább ő a főszereplője, ahogy a Doors arca és motorja is ő volt, a végeredmény mégis ugyanolyan csapatmunka, mint a lemezeik.

Megtudhatjuk, mi volt igaz és mi fikció vele kapcsolatban, hogyan látták őt a többiek, ugyanakkor továbbra is kellőképp titokzatos marad, ahogy azt egy hozzá hasonló legendától elvárnánk.

Rengeteg hihetetlennek tűnő  és botrányos történet, siker és mélypont, konfliktusok, alkohol, kábulat, nők és persze rock n roll – a Doors pályafutását végigkísérő események bőven szolgálnak izgalommal és fordulatokkal.
A könyv végén pedig a Doors utóéletét, annak hatását is felmérhetjük korunk szintén zseniális muzsikusainak szemén keresztül.

A könyv a kiadó Legendák élve vagy halva sorozat általam is ismert darabjaihoz hűen igazán tetszetős kivitelezésű, gazdagon illusztrált és látszólag minden fontos információt és állomást megemlít, épp csak a zenei aláfestés hiányzik. Bátran ajánlom mindenkinek.

Kapcsolódó írás:
Stephen Davis: Jim Morrison élete, halála, legendája

Részlet a könyvből