Főkép

Az Exodus Mózes második könyve, ami Izrael népének egyiptomi szolgaságával és a szolgáságból való szabadulással, az Egyiptomból való kivonulással kezdődik, ezután pedig leírja a pusztai vándorlást a Sínai hegyig. És az Exodus egy hajó neve is, aminek nagy szerepe van Leon Uris regényében. Merthogy ezen a hajón érkezik 1946-ban 300 árva zsidó gyermek Ciprusról Palesztínába…

Leon Uris nagy ívű története a zsidó állam létrejöttének közvetlen előzményeiről, majd az ezt követő eseményekről szól.

1946-ot írunk. A helyszín Ciprus, ahol a két főszereplő, Katherine Fremont és Ari Ben Kánaán találkozik. Első látásra egymásba szeretnek, de ezt egészen az utolsó tíz oldalig nem vallják be egymásnak. Szerencsére, mert akkor szerelmi történet lenne, így viszont egy megrendítő erejű történelmi regény, amiből megismerhetjük, mennyit szenvedtek Izrael gyermekei, míg saját földjükön megalapíthatták saját államukat. Nem is gondolná az ember, milyen elszánt és kitartó lehet egy nép, amely végre szeretne hazát és otthont találni magának. Mennyit kellett szenvedniük azért, mert zsidónak születtek.

Az 1924-ben született Leon Marcus Uris legnagyobb erőssége (akárcsak Steven Saylornak) az, ahogy a valóságos eseményeket összeszövi az általa kitalált történettel. Az Exodus igazán megrázó, bár az elbeszélés nézőpontja miatt kicsit egyoldalú regény, ami amellett, hogy elgondolkodtat, segít megérteni Izrael jelenlegi állapotának hátterét.

Szóval nem véletlen, hogy 1960-ban Dalton Trumbo forgatókönyve alapján Otto Preminger filmet forgatott belőle, melynek főbb szerepeit Paul Newman (Ari Ben Canaan), Eva Marie Saint (Kitty Fremont), Ralph Richardson, Peter Lawford, Lee J. Cobb és Sal Mineo játsszák. A 210 perces (!) történelmi kalandfilm megpróbálkozik a könyv feldolgozásával, ami tekintve a téma komolyságát és összetettségét, egyáltalán nem könnyű feladat.