Főkép

A Slayer egyike azon metal zenekaroknak, amiket mindenkinek illik ismernie. A metal irányzatról a laikusok jobbára elég torz és csúf elképzelésekkel rendelkeznek, így például a többségnek fogalma sincs arról, milyen csodálatra méltóan színes és gazdag ez a zenei stílus. Ám van pár banda, amelynek nevét még a legutolsó, Isten háta mögötti tanyán is ismerik. Ilyen a Slayer is.

A ’80-as évek elején indult csapat 1990-ig adta ki klasszikussá vált albumait. Amiket azóta készített az amerikai gárda, azok sem voltak épp gyengék, de fontosságuk nem vetekedhet az első évtized korongjaival. A Christ Illusion azonban kivétel lehet. A ’90-es Seasons In The Abyss című remekmű volt az utolsó soralbum, amin Dave Lombardo, az eredeti dobos játszott. Dave kb. 2001-ben tért vissza a Slayer soraiba (különösen emlékezetes volt az a turné, amin a teljes Reign In Blood albumot eljátszották), és azóta a banda sikerei megközelítik a ’90 környéki szintet. Ám a Lombardo-val készült új lemezre egész mostanáig kellett várni. És az új lemezt nagyon sokan máris úgy emlegetik, mint a legjobbat, amit a Seasons... óta alkotott a csapat.

Az egyik, amire a rajongók a leginkább kíváncsiak voltak az új album kapcsán, az Lombardo játéka, hiszen voltak évek, amikor úgy tűnt, már nem mennek neki olyan jól a szélvész tempók. Ám Dave itt bebizonyítja, hogy mit sem kopott a tudása. Játékstílusa, jellegzetes pörgetései millió közül is felismerhetőek, és most is nagyon sokat tesz a Slayer zenéjéhez. Persze a további védjegyek is itt vannak: a King-Hanneman gitárpáros horzsoló riffjei és fülsértő, diszharmónikus szólói, Tom Araya jól ismert üvöltései, a gyorsaságukban is hihetetlenül energikus és erőteljes thrash témák, és (nagy örömömre) azok a lassabb részek is, amikhez foghatóan félelmetes, baljós zenét csak nagyon-nagyon kevesen tudnak írni.

Ezzel persze azt is elmondtam, hogy a Slayer most sem változtatta meg alapvetően a zenéjét. Sőt, az elmúlt évek ilyen-olyan irányú kísérletezgetéseit is félretették, még ha akad is pár modernebbnek mondható téma (pl. az „Eyes Of The Insane”-ben). És az a furcsa és döbbenetes, hogy ugyanolyan erővel hat ez a zene, mint amikor megszülettek azok a stílusteremtő alapművek még a ’80-as években. Nyilván a hangzás 2006-os, de amúgy akár a Seasons... album folytatása is lehetne. És ez mutatja igazán a Slayer nagyságát: hogy ennyi év után is ugyanolyan bődületes erővel és energiával képesek megszólalni és lehengerelni a hallgatót. A dalszövegek sem mutatnak mást, mint eddig: röpködnek az olyan szavak, mint gyűlölet, halál, Sátán, háború, vér, fájdalom, őrület, szenvedés, és a többi. De ami a zenére, ezekre is igaz: bárki mástól nevetséges is lehetne, ám a Slayertől maga a kíméletlen korrajz.

Mert meglehet, hogy sokaknak nem tetszik, hogy a Jihad a terroristák szemszögéből szól a szeptember 11-i eseményekről (mennyire súlyos, hogy az előző album, a God Hates Us All pont aznap jelent meg...), vagy hogy (többek között) az Eternal Pyre EP-ről már ismerős Cult a keresztény vallás totális elutasítását fogalmazza meg – ám a témák, a felvetett problémák, visszásságok és borzalmak mind valóságosak. Lehet elítélni a Slayer-t a szélsőséges szövegvilág (vagy épp a lemezborító) miatt, de ilyen erővel ítéletet kell mondani az emberiség, az egész világ fölött is. Mert ezt a csapatot pontosan a világban történő rossz hívta létre, annak tökéletes zenei leképezése. És ezért is megkerülhetetlen a Slayer.

Az együttes tagjai:
Tom Araya - ének és basszusgitár
Jeff Hanneman - gitár
Kerry King - gitár
Dave Lombardo - dob

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Flesh Storm
2. Catalyst
3. Eyes Of The Insane
4. Jihad
5. Skeleton Christ
6. Consfearacy
7. Catatonic
8. Black Serenade
9. Cult
10. Supremist

Diszkográfia:
Stúdiólemezek:
Show No Mercy (1983)
Hell Awaits (1985)
Reign in Blood (1986)
South of Heaven (1988)
Seasons in the Abyss (1990)
Divine Intervention (1994)
Undisputed Attitude (1996)
Diabolus in Musica (1998)
God Hates Us All (2001)
Christ Illusion (2006)
Christ Illusion (2007) DVD-vel kiegészítve
World Painted Blood (2009)

Kislemezek:
Haunting the Chapel 1984
Soundtrack to the Apocalypse 2003
Eternal Pyre (2006)

Koncert és DVD kiadványok
Live Undead (1985)
Decade of Aggression (1991)
Live Intrusion (1995)
War at the Warfield (2003)
Still Reigning (2004)

Kapcsolódó írás:Slayer koncert (Budapest, Petőfi Csarnok - 2005. június 23.)