Főkép

„A mennytől délre”, vagyis itt a földön. A címben szinte minden benne rejlik, amit a Slayer zenéje kifejezni próbál. Amit életünkben át kell élnünk, közel sem mennyei ajándékként kapjuk. A háború, a szenvedés, a nyomor, vagyis ami többnyire kijut nekünk, inkább a paradicsomi örömöktől való megfosztásunkat jelenti. Ez még nem a pokol, de nem sok választ el tőle minket.

Ezt mondják ki a durva, elkeseredett szövegek, ezt sejtetik a kemény, kromatikus gitármenetek, a „Cleanse the Soul” irdatlan tempójú zúzása, a „Spill the Blood” elborult dallamai, vagy a „Mandatory Suicide” robbanásokra emlékeztető dübörgése. „Kötelező öngyilkosság” – ez önmagában mindent elmond a háborúról, a Slayer központi témájáról. Ha a szöveg iszonyatos képeinek hatására nem fordulnánk magunkba, a zene rákontráz, szinte belénk döngöli, hogy valami nem stimmel ezzel a világgal. Mégis felszabadító, a valóságos helyett csupán virtuális pusztítást tár elénk, örvénylő, ösztönös ereje révén alkotó hozzáállással ellentételezi az értelmetlen rombolást.

Habár a számokat kivétel nélkül a gitárosok, elsősorban is az árja kinézetű Jeff Hanneman jegyzi, Dave Lombardo dobolása az, amit mindenképp ki kell emelnem. Ha kizárólag a dobszólamot vették volna lemezre a fiúk – vagyis hát, ebben az esetben egyedül Lombardo –, akkor sem unatkoznánk egyetlen pillanatra sem. A dallamok, már ha a hagyományos értelemben vett dallamoknak nevezhetjük azt az elemi erejű, de kidolgozott melódiákra csak távolról emlékeztető gitározást, amit Hanneman és Kerry King főként a szólókban produkál, már csak a ráadást jelentik. A „Behind the Crooked Cross” egészen szélsőséges módon mintha arra tenne kísérletet, hogyan lehetséges egyetlen ismételgetett hanggal minél tovább fenntartani a feszültséget.

Nem Mozart-ária, és nem Lehár-operett – noha lelassítva és akusztikusan előadva nem egyszer éppen az osztrák-magyar könnyű műfajéhoz hasonló dallamfoszlányokat kapunk –, a metálzene saját törvényeihez viszonyítva ugyanakkor milliók „slágere”, máshoz nem fogható teljesítmény, elvitathatatlanul tökéletes muzsika. Aki kicsit is ad magára a rock hívei közül, annak mindenképp ismernie és szeretnie illik, hiszen a kevés valóban egyedi együttes közül a Slayert mindenképp a stílus teremtői és kiteljesítői között lehet, és kell is számon tartani.

Az együttes tagjai:
Tom Araya – basszusgitár, ének
Kerry King – gitár
Jeff Hanneman – gitár
Dave Lombardo – dobok

A lemezen elhangzó számok listája:
1. South of Heaven
2. Silent Scream
3. Live Undead
4. Behind the Crooked Cross
5. Mandatory Suicide
6. Ghosts of War
7. Read Between the Lines
8. Cleanse the Soul
9. Dissident Aggressor
10. Spill the Blood

Diszkográfia:
Stúdiólemezek:
Show No Mercy (1983)
Hell Awaits (1985)
Reign in Blood (1986)
South of Heaven (1988)
Seasons in the Abyss (1990)
Divine Intervention (1994)
Undisputed Attitude (1996)
Diabolus in Musica (1998)
God Hates Us All (2001)
Christ Illusion (2006)
Christ Illusion (2007) DVD-vel kiegészítve
World Painted Blood (2009)

Kislemezek:
Haunting the Chapel 1984
Soundtrack to the Apocalypse 2003
Eternal Pyre (2006)

Koncert és DVD kiadványok
Live Undead (1985)
Decade of Aggression (1991)
Live Intrusion (1995)
War at the Warfield (2003)
Still Reigning (2004)

Kapcsolódó írásaink:Slayer koncert (Budapest, Petőfi Csarnok - 2005. június 23.)