FőképPletykálkodjunk. Rick Rubin nem tudott megegyezni korábbi terjesztőjével (Warner), ezért saját cégét mindenestül átvitte a Sony BMG csoportosuláshoz. A váltás egyik hozadéka az újrakiadott Christ Illusion című Slayer album. Kicsit kipofozva, pár extrával kiegészítve.

Magáról az albumról nem sok újat tudok mondani, gyakorlatilag minden igaz, amit tavaly írtunk róla. A Seasons in the Abyss óta ez a legjobb lemez, Dave Lombardo még mindig király dobos, a zene pedig ugyanolyan súlyos, mint húsz évvel korábban.

Mivel erre nem csak a rajongók jöttek rá (a Billboard kétszázas listáján ötödik helyen nyitott a megjelenés hetében), világszerte zajos fogadtatásban volt része. Indiában például a borítóra hivatkozva, a Catholic Secular Forum csoportosulás elérte az ott terjesztett albumok megsemmisítését.

Részben ennek is köszönhetően az idei kiadás már új borítóval díszeleg. Hologramos, és egyszerűsége okán meglátásom szerint ütősebb, mint elődje volt. Egyébként a belső füzetecske is új, ebben már szerepel a ráadás szám szövege is.
Ez pedig nem más, mint a „Final Six” – letagadhatatlan Slayer jegyekkel. Lassú intróval indul, aztán jellegzetes zúzdába megy át, gyakori tempóváltásokkal, Lombardo ízes dobolásával, penge gitárokkal, no meg Araya „énekével”. Semmi új, de nagyon jó.

Ami minden rajongónál éri a pénzt, az a ráadásként adott DVD lemez. Igaz, csupán három „felvételt” préseltek rá, azonban a youtube.com időnként siralmas minőségével nem lehet összehasonlítani.
Nem tudom, ki hogy van vele, de eddig egyetlen Slayer koncertfelvétel sem volt meggyőző számomra. Nem jött át az a kíméletlen energia, amivel élőben szó szerint beledöngölik a nézőket a padlóba (Decade of Aggression dupla album például).

Ebből a szempontból ez a DVD ígéretes. Oké, a „Slayer On Tour, 2007” különböző képminőségű eredetikből összevágott felvételekből áll össze, ami alatt a lemez egyik dala szól. A banda és rajongói koncert előtt, alatt és után – öröm nézni, semmi sztárság, semmi nagyzolás.

Ezt követi az „Eyes Of The Insane” videóklippje, aminek zseniális az alapötlete. Kicsit emlékeztet az Egy maréknyi dinamit western elejére (Sergio Leone rendezése), és persze az érzékenyebb gyomrúaknak nem feltétlenül ajánlom.

A végén következik a java. A lemezt bemutató Unholy Alliance turné az ígéretek szerint hamarosan DVD-n is megjelenik. Ebből ízelítőül a „South Of Heaven” számot nézhetjük meg.

Ami elsőre feltűnik, az a négy muzsikus kora. Megöregedtek – de nagyon. Aztán elsőre feltűnik, hogy még mindig állat módjára nyomják – ugyanaz a tempó, ugyanaz a súly, ugyanaz a komorság.
Kerry King egyre inkább hasonlít a Warhammer tetovált törpéire (lásd Gotrek), de a többieken is nyomot hagyott az eltelt két-három évtized.

Viszont tetszik a színpadkép, a megvilágítás, a hangzás, a közönség szemlátomást élvezi a bulit – szóval minden remény megvan arra, hogy végre kézbe vegyem az ideális Slayer koncert DVD kiadványt.

Az együttes tagjai:
Tom Araya - ének és basszusgitár
Jeff Hanneman - gitár
Kerry King - gitár
Dave Lombardo – dob

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Flesh Storm
2. Catalyst
3. Eyes Of The Insane
4. Jihad
5. Skeleton Christ
6. Consfearacy
7. Catatonic
8. Black Serenade
9. Cult
10. Supremist
bónusz:
11. Final Six

Diszkográfia:
Stúdiólemezek:
Show No Mercy (1983)
Hell Awaits (1985)
Reign in Blood (1986)
South of Heaven (1988)
Seasons in the Abyss (1990)
Divine Intervention (1994)
Undisputed Attitude (1996)
Diabolus in Musica (1998)
God Hates Us All (2001)
Christ Illusion (2006)
Christ Illusion (2007) DVD-vel kiegészítve
World Painted Blood (2009)

Kislemezek:
Haunting the Chapel (1984)
Soundtrack to the Apocalypse (2003)
Eternal Pyre (2006)
Christ Illusion (2007)

Koncert és DVD kiadványok:
Live Undead (1985)
Decade of Aggression (1991)
Live Intrusion (1995)
War at the Warfield (2003)
Still Reigning (2004)

Kapcsolódó írás:Koncert: Slayer - 2005. június 23., Budapest, Petőfi Csarnok