Főkép

Felemás érzéseim vannak a filmmel kapcsolatban. Természetesen örülök, hogy a Nobel-díjas Henryk Sienkiewicz trilógiájának záródarabja is megjelent DVD-n. Ráadásul számos, az előző részben szereplő színészt is sikerült átmenteni, egyfajta folytonosságot adva a filmeknek (vagyis fordítva, hiszen időben ez készült el előbb, s csak ezt követően készítették el az Özönvizet).

Zagloba uram és a címszereplő Michal Wolodyjowski alakja elválaszthatatlan a történettől, főként ez utóbbi, hadakozásokban kitűnt lovag marad meg sokáig az olvasó, filmnéző emlékezetében. Vitézsége, hadi jártassága, no meg persze kardforgató tudománya még a folyamatos háborúkban nevelkedett lengyel nemesek között is legendásnak számított (Sienkiewicz regényeiben legalábbis).

Wolodyjowski uram a trilógia mindhárom részében szerepel, szóval éppen ideje volt, hogy kiemelten foglalkozzunk vele. Romantikus történelmi regényről lévén szó, mindez nem öncélúan történik (bár egyes kritikusok A kislovagot szimplán kalandregénynek tartják), hanem a hazaszeretet és még számos pozitív erény (bátorság, bajtársiasság, önfeláldozás, nagylelkűség, stb.) segítségével, a történelmi múltból merítve mutat lelkesítő példát a kortársak (és az utókor) számára.

Felesége, Basia ugyan nem olyan rendíthetetlen nőalak, mint Olenka az Özönvízben, egyértelműen eltér a kor nőeszményétől. Az öntudatos, férfias érdeklődésű leányzó életét nem a háztartás és a család zárt körében képzeli el, hanem az imádott férfi oldalán, a veszedelmes keleti határon, tatárok, nemesek és katonák között. Ráadásul nem szeret a tűzhely mellett aggódva várakozni, ha teheti még a csatamezőre is elkíséri párját, bár az aktív részvétel helyett itt már megelégszik a szemlélődéssel.

Kettejük körött megannyi érdekes figura bukkan fel, akik életéből egyenként is érdekes film kerekedne. Szerencsére a rendezőnek elég pénze volt, így nem kellett spórolni a statisztákkal és a kellékekkel, a jelmezek, fegyverek és épületek számítógépes trükkök nélkül is életre keltik a XVII. század végi hangulatot.

És itt elérkeztünk a negatívumokhoz – sajnos ezekből is van pár. A filmmel kapcsolatban az első csalódás akkor ért, amikor a kolostorból távozó Michal uram levágja a rátámadó banditákat. Remek jelenet, kár, hogy egy csepp vért sem látunk. Pedig a realizmus jegyében igazán megerőltethették volna magukat. Vagy legalább a kard lenne véres. De nem, és ez sajnos a vége főcímig nem változik. A tömegjelenetek azonban nagyon látványosak, és szerencsére ezekből van több.

A másik fájó pont a terjedelem. A majd két és fél órába nem sikerült beszuszakolni az eredeti regényt – ezt nem is vártam (a rövidítésnek esett áldozatul például a Nowowiejski fiú halála is). Sajnos azonban a forgatókönyv valahogy nem áll össze kerek egésszé, időnként úgy éreztem, parádés képeskönyvet nézek, nem pedig összefüggő jelenetekből álló filmet. Az Egri csillagok vagy A kőszívű ember fiai ebből a szempontból sokkal-sokkal egységesebb alkotás.

Ennek következtében A kislovag a történelmi filmek másodvonalába kerül (nálam legalábbis), ami mindenképpen szomorú, mivel kis erőfeszítés árán a legjobbak között jegyeznék. Mondjuk az is igaz, hogy ez volt Jerzy Hoffman első próbálkozása Sienkiewicz trilógiájával, és a második már sokkal jobban sikerült.

Még egy érdekesség: egyetlen színésznek sikerült mindhárom filmben fontos szerephez jutnia. Daniel Olbrychski itt démoni Azja Tuhaj-Bejowiczként vonzza a nézők tekintetét. Az Özönvízben ő volt a férfi főszereplő (Andrzej Kmicic), míg az évekkel később forgatott Tűzzel-vassal című nyitórészben Azja apját, Tuhaj bejt játssza – hasonlóan remekül.

Végezetül pár szó a kiadványról. A DVD-re felkerült film képe gyakran szemcsés vagy hibás, némi javítás ráfért volna. Számomra felfoghatatlan okból, a kevés, ámde fontos információértékkel bíró lengyel felirat (hol vagyunk, mi történik) pedig nem került lefordításra.


Mindezt hajlandó vagyok megbocsátani, csak végre magyarul is hozzáférhető legyen a hiányzó harmadik film, a Tűzzel-vassal.

A magyar DVD-kiadás extrái:
Filmográfiák

A magyar DVD-kiadás technikai adatai:
Hang: magyar (Mono), lengyel (DD5.1)
Kép: 1,78:1 (4:3)

Kapcsolódó írások:

Henryk Sienkiewicz: Quo Vadis
Henryk Sienkiewicz: Tűzzel-vassal I-II.
Henryk Sienkiewicz: Özönvíz I-II.
Henryk Sienkiewicz: A kislovag

Életrajz:

Henryk Sienkiewicz életrajz