Főkép

A legjobb regényeknek Moskát Anita és Markovics Botond műveit tartotta a zsűri, Markovics könyve a tavalyi év közönségdíját is elnyerte.


A magyar sci-fi egyik atyjáról, Zsoldos Péterről elnevezett díj most először terjedt ki a sci-fi mellett a fantasy területére is, valamint a legjobb regények mellett a legjobb novellákat és műfordításokat is díjazta. Sor került közönségszavazásra is, a Libri pedig összesen 10 millió forint értékű médiafelülettel támogatja a díjazott alkotásokat.


A héttagú zsűri – Benczik Vera irodalmár, H. Nagy Péter irodalomtörténész, Keserű József irodalomtudós, Makai Péter Kristóf irodalomtudós, Szabó István Zoltán kritikus és fordító, Szilárdi Réka irodalmár, Takács Bogi író – a tavaly elmaradt Zsoldos-díjat is pótolva összesen hat kategóriában hirdetett ki győztest.


A 2020-es év díjazottjai:
Novella kategória – Sepsi László: Rossz beszéd
Fordítás kategória – Johanna Sinisalo: A Nap Magja / G. Bogár Edit fordítása
Regény kategória – Moskát Anita: Irha és bőr


A 2021-es év díjazottjai:
Novella kategória – Veres Attila: A világ helyreállítása
Fordítás kategória – Susanna Clarke: Piranesi / Molnár Berta Eleonóra fordítása
Regény kategória – Brandon Hackett (Markovics Botond): Eldobható testek


A shortlistre került regényekre az olvasóközönség is szavazhatott: a 2020-es év legnépszerűbb regénye Szélesi Sándor Az ellopott troll c. kötete lett, míg a 2021-es közönségdíjat Markovics Botond Eldobható testek c. könyve nyerte el.


„Az Irha és bőr sikeressége új utakat jelöl ki a magyar sf számára; egyben fordulópontot jelent a díj történetében”, fogalmazott H. Nagy Péter laudációjában, amiben részletesen kitért arra, milyen kortárs témákkal foglalkozik a regény. Keserű József pedig az Eldobható testek irodalmi jelentőségét így összegezte: „túlzás nélkül állítható, hogy Markovics Botond regénye a kortárs science fiction csúcsteljesítménye, és méltó folytatója annak a hagyománynak, amelyet olyan írók neve fémjelez, mint Isaac Asimov, Arthur C. Clarke vagy Zsoldos Péter.”


A zsűri értékelései, valamint a shortlistre került írások szerzőivel készült interjúk a Zsoldos Péter-díj honlapján és Facebook-oldalán érhetőek el.