Főkép

Ahogy a bemutató cikkben is utaltam rá, a zsebkönyv-sorozatok minőségének végső fokmérője mégiscsak az, hogy milyen elv alapján, milyen kötetek kerülnek bele. Nemrégiben a sorozat bemutatóján megtudhattuk, hogy a Helikon Zsebkönyvek esetében az „egyetemes művelődéstörténet legfontosabb és legnépszerűbb” darabjait szeretnék kiválasztani, ezáltal egy olyan klasszikus irodalmi alapkönyvtárat összeállítani, amit még a fiatalok is szívesen olvasnak és gyűjtenek – ezt a célt szolgálja a kedvező ár és a figyelemfelkeltő borítókoncepció is. Mégis, ez mind kevés lenne, ha a közreműködők nem egyfajta kultúrmissziónak fognák fel a munkálatokat, olyan légkört teremtve ezáltal, ami elengedhetetlen ehhez a hosszú, fáradságos folyamathoz.

 

Niccoló Machiavelli: A fejedelem

 

Machiavelli valószínűleg saját korának egyik legokosabb alakja lehetett, ami sohasem jelent egyszerű sorsot. Olvasottsága és műveltsége nyomán sokan adtak a tanácsaira, hiszen bámulatos módon képes volt átlátni azokat a folyamatokat (legyen az gazdasági, társadalmi vagy épp katonai), amelyek befolyásolják egy uralkodó sikerét. A fejedelem gyakorlatilag egy rövid, gondosan rendezett összefoglalása annak, amit Machiavelli fontosnak vélt megosztani az akkori és majdani fejedelmekkel. Az viszont a mai napig nem eldöntött, hogy vajon szándékosan van egy igen szarkasztikus-cinikus olvasata is a műnek, vajon egyben a szerző keserű tapasztalatainak lenyomata is a kötet? Akárhogyan is legyen, olvasmánynak számomra mindenképp izgalmas volt (igaz, nekem Druon Az elátkozott királyok sorozatából is a politikai-gazdasági fejtegetésekkel teli utolsó kötetet tetszett legjobban), mert rávilágít azokra az összefüggésekre, ok-okozati kapcsolatokra, erőviszonyokra, amelyek mozgatják a szálakat – kevés más, ennél érdekesebb módját tudom elképzelni a történelem bemutatásának.

 

Antoine de Saint-Exupery: A kis herceg

 

Egy rövid vallomással kell kezdenem: mikor annak idején, még gyerekfejjel olvastam a könyvet, kifejezetten negatív élmény volt, pedig általában minden olvasmányomban találtam valamit, amiért tetszett (itt egyedül a róka megszelídítésének története és a hozzá kapcsolódó gondolatok találtak el hozzám) – épp ezért nagyon kíváncsi voltam arra, hogy felnőttként mennyire fogom másként látni vagy értelmezni az olvasottakat. Most, az újraolvasás után, már nyugodtan ki merem jelenteni, hogy mégiscsak megérdemelt helye van az újra és újra előkerülő olvasmányaink között, a könyvjelzőkről unalomig ismert, kissé már közhellyé silányuló kiemelt idézeteken túl is. Igen összetett műről beszélünk (a Zsebkönyvek sorozatban egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy ennek nem feltétele a hosszú terjedelem), hiszen mindenki megtalálhatja benne azt a neki szóló gondolatot, amitől több lehet, ami hatással lehet rá, a gondolkodására, az életére; segít emlékezni a bennünk élő gyermekre. Ha korábban nem tetszett vagy tetszett, de szeretnénk újraolvasni, érdemes megjegyezni, hogy A kis herceg ezúttal Takács M. József új fordításában olvasható, sok kisebb-nagyobb hiba hosszú évek után javításra került benne – és ki tudja, talán ennek is köszönhető, hogy nem éreztem annyira gyerekesnek a történetet olvasás közben. Ne feledjük, ez a mese igazából mégiscsak a felnőttekhez szól.

 

 

Kahlil Gibran: A próféta

 

A próféta számít talán leginkább újdonságnak a Helikon Zsebkönyvek ezen hármasából: ugyan megjelent már korábban más kiadónál, de messze nem vált olyan ismertté, mint népszerűbb társai. Ennek az egyik oka talán az lehet, hogy tévesen ezoterikus címkét aggattak rá, bár inkább filozofikus műnek tekinthető – egy olyan keresztény próféta gondolatainak gyűjteménye, aki beszédmódja alapján a nagy elődök korából is érkezhetett volna, de mondandója jóval inkább a ma élő emberhez szól. Nem erőltet, nem kötelez, nem követel, csak tanácsol, elgondolkodtat. Élni és élni hagyni – ez a gondolat hatja át a tanítások sorait, azt hangsúlyozva, hogyan és miként érdemes emberként más emberekkel együtt tölteni földi éveinket. Mindezt egyszerűen, közérthetően, felesleges sallangok nélkül teszi – garantálom, hogy bárki találhat benne bőven megszívlelendő mondatokat.


Három különböző látásmódba, témába kaphatunk betekintést a fenti kötetek által (továbbra is nagyon tetszik, hogy a sorozat szerkesztői elég széles palettáról válogatnak, így békében megfér egymás mellett mondjuk a szépirodalom, a történelem és a filozófia), de a folytatás tovább bővíti majd ismereteinket (és tovább színesíti a sorozatot, nem csak a borítógrafikák tekintetében), hiszen Szun-ce, Buddha és Nietzsche következik. Nem gondoltam volna, hogy valaha is ennyire izgatottan várom majd, hogy ezen urak könyveit a kezembe vehessem és olvashassam – de ez is elérkezett, hála a Helikon Zsebkönyveknek.