Főkép Nagyon érdekes, hogy hazánkban kevésbé lehet hallani rajongói klubokról, találkozókról, míg úgy tűnik, Amerikában ez cseppet sem számít rendkívülinek.

Míg nálunk általában a rajongás kimerül a nem hivatalos weboldalak és fórumtémák kreálásában, addig a tengeren túl a legelvetemültebb rajongók képesek fesztivált is rendezni imádatuk tárgyához.

Erről szól a Lebowski fesztivál is, aminek keretén belül a legfanatikusabbak évente összegyűlnek, hogy kedvenc mozijukat ünnepeljék. Az esemény szervezői pedig egy könyvet is kiadtak, tele minden, a filmmel kapcsolatos háttérinformációval és érdekességgel.
 
Abban egyébként teljesen egyetértek velük, hogy Joel és Ethan Coen egyik legnagyobb mozija, A Nagy Lebowski igazi kultuszfilm.
Ahogy azt a könyvben több helyen is megfogalmazzák, igazából én sem tudom megmondani, hogy miért van ez így, de tény, hogy az író-rendező páros időtlen klasszikust alkotott annak idején, amit nem lehet elégszer megnézni, és minden alkalommal tud újat nyújtani.
 
A kötet elején található egy használati utasítás, amelynek első pontja, hogy aki esetleg még nem látta volna a filmet, az még az olvasás előtt nézze meg. Aztán újra és újra.
Most én is ezt ajánlanám, hiszen aki nem látta a filmet, annak nem sokat mondhat sem a könyv, sem a jelen ajánló.

Addig itt várok...
 
Ha ez megvolt, akkor lássuk, mit tesz hozzá a könyv a filmhez. Először is érdemes leszögezni, hogy egy valami hiányzik belőle, ami talán a legfontosabb: az alkotó testvérpáros véleménye.
Érdekes lett volna az ő álláspontjukat is elolvasni a filmmel és magával a jelenséggel kapcsolatban, ehelyett csak ennyit mondtak: „az áldásunkat éppen nem adjuk rá, de azt csinálnak, amit akarnak”.
 
Szóval ez a lényeges dolog sajnálatos módon kimaradt, de helyette van itt minden, amit egy igazi rajongó kívánhat, az egészet pedig maga Jeff Bridges, vagyis a Töki vezeti fel előszavával.
A könyv szerzői fáradságot nem ismerve összegyűjtöttek minden fontos és kevésbé fontos információt, beszéltek minden érintettel, aki a filmhez kötődik, az eredmény pedig ez a könyv, ami teljesebb még a legrészletesebb DVD-extráknál is.
 
A főszereplőkön kívül megszólalnak még a kisebb szerepekben játszó színészek (még a Szaddám Husszeint alakító fickó is), a legnagyobb rajongók, továbbá olyan személyek, akik mintaként szolgáltak az egyes karakterek megalkotásához.
Rengeteg érdekesség is helyet kapott itt, ami mind a filmmel, mint jelenséggel kapcsolatos: a fesztiválok, tudományos előadássorozat Lebowski-témákban és még sorolhatnám.

Jó példa az alaposságra, hogy a rajongók még a forgatás helyszíneit is felkeresték, vagy hogy másodperce pontosan elemezgetik az egyes jelenetekben található utalásokat, furcsaságokat.
 
Ezeken kívül pedig vannak vicces adalékok is, ilyen például a „Töki-teszt”, a „hogyan tökisítsük a verdánkat/kocsinkat/munkahelyünket?”, a magyar-lebowski szótár, a tökiség filozófiája és szabályai, vagy éppen Töki kedvenc koktéljának receptje.
 
Mindez egy bőven illusztrált és igényes megjelenésű könyvben egyesült, hogy a film magyar rajongói se maradjanak le semmiről.
Bár talán tényleg nincs akkora kultusza nálunk ennek a filmnek, mégis nagy ajándék lehet ez a kötet azoknak, akik szeretik, egyszerűen azért, mert „hát ez aztán kurva érdekes”.