Főkép

Az 1946-ban született Sven Nordqvist nem a Walt Disney rajzfilmvilág túlidealizált, túlheroizált világának sikerét meglovagolva alkot, hanem attól messzire elkalandozva, sokkal inkább a hétköznapi élet apróságait tárja gyermek- és (nem tévedés) felnőtt olvasói elé. Legismertebb alakja a kissé bogaras, ám rendkívül szeretetreméltó Pettson, valamint gyermeklelkű, kíváncsi és felettébb kotnyeles macskája, Findusz. Kettejük kalandjait élvezhettük már a tévé képernyőjén, ám akinek ez nem elég, rendre kézbe veheti azokat a szép, színes köteteket, amelyek kis hazánkban eddig megjelentek.

A sorozat legújabb, nemrégiben napvilágot látott darabja tartalmát tekintve lényegesen eltér a korábbiaktól, hiszen nem holmi kacagtató eseményről szól, hanem őmacskasága kedvenc ételeinek hozzávalóit és elkészítési útmutatóit tartalmazza, minimális, éppen a maximális élvezethez szükséges mennyiségű összekötő szöveggel. Nem ajánlom tehát a kötet lapozgatását üres pocakkal, mert annál sokkal de sokkal finomabb étkek szerepelnek benne, mintsem hogy ne indulna be tőlük a nyálelválasztásunk. Első ránézésre egyik étel elkészítése sem tűnik ördöngősségnek, ami nem csoda, tekintetbe véve, hogy a kötet elsősorban gyermekeknek készült. Akik a kötetben található hozzávalók, az elkészítés módjának elolvasása és némi felnőtt segítség beszerzése után egészen biztosan minden komolyabb gyakorlat nélkül el tudják majd készíteni Findusz húsgombócát, Andersson néni fahéjas csigáit, Pettson mézeskalácsát, vagy éppenséggel Findusz palacsintatortáját.


Csemegézés közben, vagy éppen a sütik elkészültére várva pedig nincs szórakoztatóbb, mint az album képeit bogarászni. Számtalan apró ötlet, és bűbájos részlet fedezhető fel a rajzokon, csak győzze hasizommal az ember. Bizton állíthatom, ha valaki kíváncsi arra, mit művel Pettson és Findusz civilben, most tetten érheti őket. No meg a környezetüket is, mert úgy tűnik ezúttal mindenki új oldaláról mutatkozik be. Erre ékes példa a sziesztázó baromfiól (napszemüveg, teasütemény, hajcsavaró, stb.), vagy az a kép, ahol két szárnyas mentős hordágyon szállítja el a balesetet szenvedett, törött tojást.

Azon meg ugye senki sem csodálkozik, hogy Findusz majd mindenütt jelen van. Elvégre egy örökké izgő-mozgó macska csak nem fog nyugton ülni, amikor ennyi finom falat van körülötte.