Főkép

Biztosan mindenkinek megfordult már a fejében, hogy saját, önálló vállalkozást indít. És legalább ennyien lehetnek azok is, akiknek igazából elképzelésük sincs arról, hogy mivel is jár egy vállalkozás megszervezése és működtetése. Nekik nyújt betekintést ez a könyv, bár szerintem hasznos információkhoz juthatnak azok is, akik már rendelkeznek vállalkozásfejlesztési tapasztalatokkal.

Elöljáróban talán nem árt tudni a szerzőről, hogy 1977-ben alapított cége kezdő kisvállalkozóknak nyújt segítséget abban, hogy sikeresen vegyék az akadályokat. Sokan „Amerika vezető kisvállalkozói szakértőjének” tartják. Közérthető nyelven írott műve már önmagában is élvezetes és nagyon tanulságos olvasmány. Kellemes és közvetlen stílusa magával ragadó, egy percig sem érezheti úgy az olvasó, hogy lenéznék, lekezelnék őt. A szerző nem a siker kulcsát, de még csak nem is komplett módszertani leírást ad a kezünkbe, hanem elsősorban az esetleges hibákra és buktatókra hívja fel a figyelmet. Valamint arra, hogy nem árt alaposan végiggondolni a lehetőségeket, mielőtt bármibe is belekezdenénk.

Véleménye szerint az a kezdő cég, amely nem rendelkezik világos elképzeléssel arról, hogy mit is szeretne nyújtani az ügyfeleinek, s hogy miként szeretne öt év múlva kinézni, nem valószínű, hogy megéri az első év végét. Ha már ismerjük a vállalkozásfejlesztési folyamat lépéseit, nem árt megismerkednünk a megvalósításukhoz szükséges gyakorlati teendőkkel. Ezekre általában egy-egy kisebb történet ismertetése közben kerül sor, nagyban megkönnyítve ezzel azok megértést.

Nagyon jó könyv, látszik, hogy aki írta alaposan ismeri a problémákat, amikkel az induló vállalkozások szembesülnek. Kicsit talán „amerikás” a hangvétel, a felsorolt gondok közül nem biztos, hogy nálunk is mind megtalálható. Ennek ellenére nyugodt szívvel merem ajánlani mindenkinek, aki szeretne egy mítosz mögé látni.