Főkép

Mai világunkban sikerünk és eredményességünk nagyban függ attól, mennyire ismerjük a kapcsolatteremtés legfőbb szabályait. Tudnunk kell, hogyan gondolkodnak mások, fel kell ismernünk a szándékaikat, meggyőző érvekkel kell megnyernünk őket saját ügyünknek vagy a közös cselekvésnek. Nem létezik leghatékonyabb módszer ezek elsajátítására, vannak azonban alapelvek és alapvető módszerek. Ezekkel ismertet meg bennünket a szerző – Geoffrey Moss –, aki nemzetközileg ismert kommunikációs szakember.

Ez a tematikailag jól rendszerezett, tömören megírt könyve gyakorlatban bevált módszereket oszt meg velünk az alábbi témákról:
– Miért lényeges az, hogy figyelmesen hallgassuk meg a másikat? Hogyan tegyük mindezt?
– Hogyan tartsunk jó és eredményes előadást?
– Hogyan írjunk színvonalasan jelentést, üzleti levelet vagy újságcikket?
– Hogyan lehet felhasználni a tömegkommunikációt saját céljaink elérése érdekében?
– Hogyan jelentkezzünk álláshirdetésre? Mik a jól önéletrajz ismérvei?
– Mik az eredményes megbeszélés titkai?
– Hogyan szervezzünk értekezletet, konferenciát, gyűlést, megbeszélést?

Az első rész elolvasása után már tudni fogjuk, melyek azok a rossz szokásaink, amik megakadályoznak bennünket mások figyelmes meghallgatásában: összpontosítás hiánya, rossz testhelyzet, előítélet a beszélővel és a témával szemben, lustaság, érzelmi rövidzárlatok, túlbuzgó jegyzetelés, gondolati vita a beszélővel, tettetett figyelem, szinkronhiány, figyelem elterelése, könnyen elterelhető figyelem, az előadó iránti empátia hiánya, süketség az érzelmi üzenetekre. Természetesen gyakorlati tanácsokat is kapunk arra, hogyan szüntessük meg ezeket a szokásokat.

A következő rész azzal foglalkozik, hogyan legyünk jó előadók, illetve milyen a jó előadás. Megismerjük a korszerű vizuális segédeszközöket, azok előnyeit és hátrányait, valamint szó lesz arról is, hogyan vehetjük több hasznát telefonunknak.

A harmadik rész az írásbeli kommunikációt veszi nagyító alá. Elolvasása után megtudjuk, hogyan írhatunk lényegre törő jelentéseket, üzleti leveleket, illetve újságcikkeket. Természetesen az sem maradhat ki, hogyan kell önéletrajzot írni, vagy hogyan kell álláshirdetésre jelentkezni.

Az utolsó rész tanácsai felfedik előttünk az eredményes megbeszélések titkait a megszólítástól kezdve egészen az asztalok elrendezéséig. A fejezetben található információk alapján már nem okozhat problémát konferenciák, gyűlések vagy rendezvények megszervezése.

Összességében nyugodtan állíthatom, hogy a szerző szakértelme, a nagyszerű tematika, a lényegre törő megfogalmazás (mely példaként is állítható önmagunk elé) óriási segítséget adhat mindazoknak, akik rászánnak pár órát a könyv elolvasására. Igazi kézikönyv, ami mindazok számára tartalmaz hasznos információkat, akik valamilyen módon – akár személyesen, telefonon vagy levélben – emberekkel foglalkoznak.