Főkép

Minden nagyobb kultúrában függetlenül, önállóan alakult ki a lepény- és kenyérsütés hagyománya, és számtalan változatban készül ma is. Kenyeret azóta fogyasztunk, amióta az emberiség létezik. Eleinte vallásos áhítat övezte a kenyérkészítés folyamatát. Egyiptomból eredeztetik a kelesztett tésztát és ugyanitt voltak az első pékek, akik hivatásszerűen készítettek kenyeret értékesítésre. A rómaiak idejében a gabonakásák mellett szintén alapélelmiszernek számított a görögöktől átvett kelesztett kenyér. A kovász a Földközi-tenger keleti partvidékéről terjedt el, de a világ számos helyén készítenek keletlen tésztájú kenyeret (Indiában a csaptit vagy a török-arab világban a pitát).

 

A Kárpát-medence éghajlata és termékeny földje kiváló gabonát adott, Magyarországon a rendszeres kenyérkészítésre a XIV. század közepétől utalnak leírások. Korábban az asszonyok foglalkoztak jobbára a kenyér készítésével, pékségek a kis létszámú városokban voltak. Már aprócska leánygyermekek is segédkeztek a munkálatoknál. A tészta erjesztésére használt kovászt a családok vagy a sütőasszonyok nagy becsben tartották, egymás közt cserélgették, vagy éppen féltékenyen őrizték.

 

Horváth Judit kötete tisztelettel és nagy szaktudással mutatja be a nagyszüleink hagyományát, ételeit, gondolkodásmódjukat és kenyérsütési fortélyait. Egyre többen választják a gluténmentes táplálkozást, ki kényszerűségből, ki egyéb okok miatt, de a céljuk ugyanaz: egészségesen táplálkozni, miközben finomat esznek. A szerző nem kisebb feladatra vállalkozott, mint végig fogva a kezünket, bevezetni minket a kenyérkészítés minden titkába. Kezdve az alapanyagoktól, a kovász etetésén át a kelesztésig, a pihentetésig és a sütésig. De még ennél is többet kapunk, mert a helyes tárolásról és a maradékok gazdaságos felhasználásáról is szó esik.

 

Közel százféle mentes recepten keresztül mutatja be a gluténmentes étkezés sokszínűségét. A kenyerek és bagettek mellett kekszek, pogácsa vagy pizza receptjére is bukkanhatunk a kötetben. Színes, változatos és ínycsiklandó a végeredmény. A kötet értéket ad át, miközben a régi hagyományokat megőrzi, és csak a szükséges mértékben újítja meg. A békebeli időket idézi nekem, melyhez Kaunitz Tamás remek fotói nagymértékben hozzájárulnak. Tökéletesen kiegészítik Horváth Judit mondanivalóját, a képi világ visszatükrözi a szöveg hangulatát. A régi eszközök, mérlegek mellett néhol egy-egy szövött kenyereskendő képe is felsejlik, régi nyaralások emlékét előhívva. A kötet jól átgondolt, alaposan szerkesztett, igazi csoda. A szerző minden sorából érződik a hagyományok felé való fordulás, az ősök tisztelete, az értékmentés igénye. Öröm kézbe venni, lapozgatni. A történelmi áttekintés mellett érdekességek is helyet kaptak, de valódi segítő szándék is: pontról pontra mutatja be Judit a lehetséges hibákat, és azonnal megoldási javaslatokat ad a kialakult helyzetre. Nagy szaktudása van, amelyet bőkezűen osztogat szét. Kezdők is bátran belevághatnak a kalandba, mert az alapos leírások és gyakorlatias tanácsok garantálják a sikert. De biztos vagyok benne, hogy a profik is találnak benne értéket.