Főkép

George Orwell klasszikus kisregénye, szatírája számos magyar kiadást megért már, s jelen kötet abban sem első, hogy illusztrált. Viszont amennyire én tudom, ez az első képregény változat belőle.

 

Az eredetileg a II. világháború idején írt regény a totalitárius rendszerekről szól, s bár nyilvánvalóan a sztálini Szovjetunió ihlette, máig helytálló. Az oldalakat lapozgatva hamar felfedez az olvasó párhuzamokat jelen korunkkal, és ez önmagában is épp elég gyászos, felkavaró, dühítő, és a többi. Persze, attól még a nép, saját erőből, felismerve önnön nyomorát, nem fog felkelni az elnyomók ellen, és ezt Orwell is nagyon jól tudta… Bővebben a regényről Galamb Zoltán kollégám cikkében olvashatnak: https://ekultura.hu/2022/09/07/george-orwell-allatfarm

 

A képregényrajzoló-festő Odyr Brazíliában született 1967-ben. Az Állatfarmot számos festménnyel illusztrálta, melyek között épp úgy találunk egyszerűbb, fehér hátterű képeket, mint akár egész oldalas, alaposan kidolgozott darabokat. Stílusa viszonylag elnagyoltnak mondható, de épp elég kifejező, s még a legszimplább illusztrációkban is vannak árnyalatok. S közben még az amúgy szépséges vidéki angol táj ábrázolásaiban is van valami baljós.

Elsőre elég meglepő megoldás ez, hirtelenjében nem is tetszett, de hamar kiderült, hogy a regény nyomasztó légkörét tökéletesen visszaadja. Lévén itt jóval kevesebb a szöveg, erre szükség is van. A kötet végére érve pedig arra a véleményre jutottam, hogy Odyr képregénye művészi alkotásként is megállja a helyét.