Főkép

Polonkai Tamás a ’90-es évek óta zenél különféle formációkban és zenei irányzatokban. Sokaknak máig az egri Polly Is Dead zenekar grunge-hőse, mások az egyik (ha nem Az) első magyar stoner rock csapat, a Napok Romjai miatt zárták szívükbe a nevét, de később a Bálnalovas illetve a Pearls Of Long Loved Years csapatokkal is hasonlót és emlékezeteset alkotott.

 

De Tamás többször is jelentkezett a rocktól nagyon is távol álló anyagokkal. Ilyen volt egy évtizede az Apokrif című szólóalbuma, valamint 2020-ban a mantra-feldolgozásokat tartalmazó Sarasvati Devi’s Grace. S végre itt ez a négy számos új EP, mely ugyanazt a vonalat viszi, mint az Apokrif. Tamás énekel, akusztikus gitáron játszik, s mindezt néhány további hangszer fűszerezi.

 

Az EP pontosan azt az utat járja végig, amit a címe jelez: kezdődik a Temetés-sel, átmegy a Purgatórium-on, eléri az Újjászületés-t, s kibontakozik belőle az Életöröm. Ha mindezek és az EP borítója alapján komor, gyászos zenére számít a hallgató, úgy téved. Az egész anyagban mélységes derű van, bizalom az iránt, hogy élet s halál nem csupán annyi, amennyit látunk belőle a hétköznapokban.

 

Tamás azt nyilatkozta, hogy bár már úgy érezte, zeneileg elmondott mindent, amit szeretett volna, az életében az utóbbi években egymást érő tragédiák új ihletet adtak neki. S annál lenyűgözőbb, hogy mindezekből ilyen pozitív, segítő szándékú, szelíden felemelő dalokat írt.

 

A mindössze két perc hosszú kezdődal, a Temetés a címhez mérten tán meglepő módon nagyívű refrént hordoz, és azt a megrázó erejű megállapítást, hogy „Nincsen halál”. Ebben a dalban a szöveg prozódiája botlik párszor, de nem oly mértékben, hogy ne lehessen hozzászokni.

 

A négy szerzemény közül Tamás rockos múltjára talán a Purgatórium utal leginkább, ez a húzós, akusztikus gitáros alaptéma simán elmenne egy grunge dalba is. Az Újjászületés finom zongorával kezdődik, fényes és szép dal, s itt válik meggyőződésemmé, hogy Laár András Tündértantra 2. c. albumával is rokon, amit Polonkai alkotott.

 

Végül az Életöröm, mely 3 perc 3 másodpercével az EP leghosszabb szerzeménye, valóban átadja, amit a címe sugall. Egy pontján mintha a U2 tágas, áradó számainak visszhangját hallanám, de hát ehhez a szöveghez, ehhez az üzenethez csakis ilyen zene illik igazán.

 

S amilyen rövid az EP, olyan sokat adhat. Javaslom gyógyszerként is alkalmazni, a hétköznapok hajszájában vagy akár az élet csapásai alatt megfáradt lelket is megsegítheti.

 

Az albumon található számok:

1. Temetés

2. Purgatórium

3. Újjászületés

4. Életöröm

 

Hangmérnök: Sohajda Péter - Standing Waves Stúdió

Borító: Varga Balázs