Főkép

Laár András a KFT-vel alternatív pop-rock zenét játszott, a L’art pour L’art Társulattal a magyar abszurd humor legnagyobbjaivá lettek, de a Tündértantra egészen más: spirituális muzsika. Ezen a nem rég megjelent, második CD-n 5 buddhista mantra feldolgozása hallható, és ugyanennyi saját szerzemény, magyar szöveggel.

 

Mióta megvettem, rengeteget hallgattam ezt a CD-t. Annyira békés, megnyugtató, egyben derűt, életörömet árasztó album ez, hogy – akárcsak András Kiderülés című könyve –, még a legrosszabb hangulatomban-kedvemben is képes felvidítani. Laár András a legkellemesebb hangján énekel (s többen is vokáloznak hozzá), a zene, a hangszerelés pedig mentes minden túlbonyolítástól, és rendkívül hangulatos. Nevezhetjük világzenének is, hiszen ezeket a zenei motívumokat bárhol a világon értenék az emberek, akárcsak a dalok üzenetét. Úgy tud szentséget és áhítatot árasztani az album, hogy mindvégig megmarad emberközelinek, derűsnek.

 

Az sem mellékes, hogy a magyar nyelvű dalok milyen szépen, egyszerűen megfogalmazott, s mégis milyen mély üzeneteket hordoznak. A „Tűzhimnusz” és a „Minden – Isten” különösen ilyenek, a „Boszorkánylepke” a tündérvilágba repít a maga misztikus, egyszerre gyönyörű és hátborzongató módján, a „Fairy March” egy Zoohacker nevű fazonnal közösen készített, jobbára szövegnélküli, kissé talán, nem is tudom, trip-hopba hajló, legalábbis electronicával támogatott, belerévülős darab. De mind között a legmeghatóbb, különösen azon hallgatók számára, akik maguk is szülők, a „Budának az első időkről”. Laár a legkisebb gyermekének írta, és végtelenül finom, érzékeny, szépséges és visszafogott dal. A baba hangjai tökéletesen illenek a zenébe, a szöveg pedig a minden sallangtól mentes, mélyen átélt és átadott szülői szeretet szavakba öntve.

 

Ami a mantrákat illeti, a zenéjüket Laár András szerezte, tehát a más zenei aláfestéssel, dallammal már ismerős mantrák is az újdonság erejével hatnak. Az „Egyetemes Jóakarat Mantrájá”-t (Om Mani Peme Hung), hossza miatt, három részre osztották. Mindegyik mantra szép, kellemes, és aki még soha ilyesmit nem hallott, az is bizton érzi a hatását. A kedvencem azért a „Női Buddha – Tárá – Mantrája”, megkockáztatom, az album egyik „slágere”.

 

A relaxációs zenék zöménél jóval mozgalmasabb, magával ragadóbb, de hasonlóan pozitív hatású muzsika ez, csak ajánlani tudom.

 

Előadó:

Laár András – ének, gitár, tilinkó, szintetizátorok, ütőhangszerek

Szekeres Attila – difonikus ének, kanna

Barabás Béci – gitár, basszusgitár, groove-ok

Vokál: Laár-Sramkó Katalin, Gyöngyösi Kincső, Farkas Ági, Dancsecs Eszter, Váry-Molnár Csaba

 

A lemezen elhangzó számok listája:

1. A Gayatri Mantra  

2. Tűzhimnusz           

3. Az Egyetemes Jóakarat Mantrája

4. Sákjamuni Buddha A Teljesen Megvilágosodott Mantrája         

5. Om Mani Peme Hung! (2)            

6. A Női Buddha - Tárá - Mantrája  

7. Om Mani Peme Hung! (3)            

8. A Gyógyító Buddha Mantrája     

9. Boszorkánylepke   

10. Fairy March (Laár meets Zoohacker)     

11. Minden - Isten     

12. Budának az első időkről