Főkép

Már a sorozat első kötete, A halál színre lép is nagy kedvencem volt, de épp ezért félve vártam a második kötetet. Nehéz újra megugrani azt a lécet, esetleg még túl is szárnyalni. Ráadásul itt a két szerző miatt is volt bennem némi félsz, működik-e köztük újra a kémia. Szerencsére tévedtem, a Végzetes ajánlat még kidolgozottabb, kacifántosabb és szerethetőbb, mint az előző kötet.

 

Ismét Österlenben járunk, Vinston kényszerszabadsága a végéhez közeledik. Igazából magának sem vallja be, de egyre jobban élvezi a vidéki életet. Hatalmas esemény forgatja fel az idilli csendet: egy antik műtárgyvásár odavonzza a régiségkereskedőket, aukciósházakat, és egy forgatási stábot is. A vásár forgatagában megölik az egyik hagyatékokkal foglalkozó kereskedőt. Mivel az áldozat nem volt sem kedves, sem korrekt üzleti partner, a lehetséges gyanúsítottak száma igen nagy. És minél több szereplőt ismerünk meg, annál nehezebb eldönteni, ki lehet a valódi tettes. Mindenki gyanúsnak tűnik – hála a szerzőpáros briliáns történetmesélésének. És akkor még a duplacsavart nem is említettem, hogy egy embert hányszor lehet megölni… Vinston és Esping párosát azonban nem lehet félrevezetni, minden apró nyomnak becsületesen utánanéznek, és nem hagyják a bűnösöket meglógni.  

 

A gyilkosság árnyékában bepillantást nyerhetünk a műtárgykereskedők zárt világába, a mindennapi harcaikba, rigolyáikba. A nagy fogás folyamatos hajszolásába, és a soha nem szűnő elégedetlenség érzésébe, amely aztán később nehéz döntésekhez is vezethet. A nyomozás leírása ismét aprólékos, puzzle-ről puzzle-re kristályosodik ki a kép. A karakterek most még emberibbek és szerethetőbbek lettek. És ami az előző kötetben nem igazán volt: megjelent a humor, amely a macskás jelenetben csúcsosodott ki. Érzelmeket láthatunk, és még egy párkapcsolat alakulgatásába is belecsöppenhetünk. Ebben a kötetben mindenki megtalálhatja a számítását.

  

Österlen és Vinston nyomozó nekem az Oxfordi gyilkosságok-sorozat hangulatát hozza, igazi oldschool skandináv krimi. Amiben jó kicsit elveszni, lelassulni a tempójához. Engem megint megvett kilóra, jöhet a folytatás. Szívből ajánlom a gondolkodósabb, kevésbé trancsírozós történetek kedvelőinek.