Főkép

Kis MÁV-os késéssel, így tél végre sikerült elolvasnom a Könyvesbolti karácsony című kötetet, és egy picit ünnepi hangulatot teremtenem utólag. Rachel Burton nehéz fába vágta a fejszéjét, és többé-kevésbé sikerült is feldarabolnia azt. De némi hiányérzetem mégis maradt az olvasás végére.

 

Már a karakterek sem túl egyszerűek, Megan Taylor korán megözvegyült, évek óta marcangolja magát és próbál a túlélők bűntudatával megküzdeni. Egyelőre eredménytelenül. A munkába temetkezik, a szülei könyvesboltját viszi tovább, de nem túl jövedelmezően. Évek telnek el ebben a begubózott, világtól elszakadt miliőben. A holtpontról egy véletlen találkozás mozdítja ki, Xander Stone, a híres író egy bevásárlás alkalmával nekitolja a kocsiját és a heves szóváltást még több találkozás követi. A férfi szintén sérült lelkileg, nemrég vesztette el az édesanyját és egy váláson is túl van. Bizalmatlan, depresszióra hajlamos. Két ember próbál meg összekapaszkodni, akik a pillanatnyi hangulatuk és a múlt foglyai. Nehéz és küzdelmes lesz, komolyan megszenved vele a szerző is…

 

Ez a kötet maga a chick lit kliségyűjtemény. Minden kötelező patront elsüt, és még csak nem is titkolja a célját. A kirándulás közben hirtelen leesett hó miatti szálláson ragadás, ahol persze csak egy üres szoba van, ez a jéghegy csúcsa. Néha már túl lassúnak és erőltetettnek hatott a sok bevált formula, lehet, hogy a kevesebb több lett volna. Mégsem mondhatom, hogy rossz volt a kötet, mert a könyvklubok leírása, a karakterek harsánysága, sokszínűsége, Megan barátai sokat dobtak a hangulaton. Csupa-csupa szerethető karaktert varázsolt Rachel Burton a lapokra, akik a hátukon vitték a sztorit. De jó lett volna, ha kicsit hihetőbbek és kedvelhetőbbek a főszereplők, vagy ha csak egy kicsivel könnyedebb a sorsuk. Picit személyesre és lelkisre sikerült a főhős karaktere, ami egy ponton túl már inkább érdektelen, mint részvétet keltő. Xander hangulatváltásai és reakciói pedig csak tovább rontanak az amúgy sem rózsás helyzeten. Egy modernkori Darcyt szeretett volna teremteni belőle az írónő, sikertelenül. A borító sem lett a szívem csücske, az eredeti kiadáson szereplő grafikák jobban passzolnak a sztorihoz.

 

Felemásak az érzéseim, egyrészt a háttér, a miliő tetszett, amelyben a jelenetek zajlottak. De a karakterek kidolgozottsága, a történet nem hozta azt a szintet, amit elvártam volna. Egyszer olvasós kötet, de a maga nemében, egy téli estére tökéletes választás. Plusz pontot érdemel a szerző a zenei lejátszási listáért és a saját kedvenc romantikus könyveinek felsorolásért.