Főkép

Pár éve olvastam Anders De La Motte két krimijét (Végzetes nyár, Halálos ősz), kellemes emlékeim vannak róla. Örömmel láttam, hogy megjelenik egy új sorozata, melyet társszerzőként jegyez. Nem hiszek a közös lónak… kezdetű közmondásban, én kifejezetten izgalmasnak találom az efféle vállalkozásokat. De La Mottéról tudtam, hogy milyen színvonalat várhatok, és azt kell mondjam, Måns Nilsson is belopta magát a szívembe A halála színre lép című művükkel.   

 

Adott egy közel 50 éves stockholmi nyomozó, Peter Vinston, akit egészségügyi problémái miatt kényszerszabadságra küldenek. Megy, de nem szívesen. A volt felesége és a lánya invitálására a nagyvárosi nyüzsgés után belecsöppen a vidéki életbe, melynek lassú ritmusával sehogy sem tud azonosulni. Pár nappal az érkezése után a helyi sztáringatlanost, Jessie Andersont holtan találják. A munkamániás férfinak épp kapóra jön az eset, azonnal újra elemében érzi magát és besegít a nyomozásba. Bár minden jel szerint baleset történt, Vinston nyomozót nem hagyja nyugodni a megérzése, hogy gyilkosság történt. A történet lassú mederben csordogál, nincsenek igazi nagy áttörések, inkább egy lépés előre, kettő meg hátra. Valahogy mindenki gyanús és mindenkinek lehetett indítéka is. Talán ez adja az egyetlen igazi feszültséget a regényben, hogy képtelenség kitalálni, ki lehet a gyilkos.

 

A svéd vidék tele van furcsa, bogaras karakterekkel, akik igazi egyéniségek. Nem szürke kisegerek, minden szereplő alaposan kidolgozott, tökéletlen és szerethető. Természetesen a középpontban a két főszereplővel, a karót nyelt Vinston nyomozóval és a fiatal, önfejű és lendületes Tove Esping gyakornokkal. Kettejük habitusa, életfelfogása, munkamorálja nyomokban sem hasonlít, ami rengeteg konfliktust szül közöttük. A családi hátterük bemutatása és a hétköznapi életük megjelenítése tovább árnyalja a róluk alkotott képet. Ízig-vérig emberek, esendők, nem tévedhetetlen szuperhősök. Nekem nagyon tetszett ez a miliő, és az aprólékos kidolgozottság.

 

Azt hiszem, a régimódi szó illene legjobban erre a krimire, ahol nem a brutalitásé, a patakokban folyó véré a főszerep, hanem a gondolkodásé, következtetésé, a klasszikusokat idéző apró puzzle-darabokból kirakott valódi képé. Nincsenek hiper-szuper gépek, csak vegytiszta logika. Szívből ajánlom mindenkinek, aki szereti a Poirot-ra hajazó hangulatú történeteket, nem fog csalódni.