Főkép

Jane Austen (1775. december 16.–1817. július 18.) regényei minden esetben egy zárt, mondhatni belterjes világban játszódnak. Szereplői földbirtokos középnemesek, katonatisztek és lelkészek, akiknek kíméletlenül őszinte lélek- és jellemábrázolásával a szerző lefektette a modern lélektani regény alapjait, miközben számtalan értékes információval szolgált a korról, melyben élt.

Jane Austen életműve sajnálatos módon mindössze hat teljes regényre korlátozódik. Legismertebb, és legjelentősebb darabja a Büszkeség és balítélet (Pride and Prejudice), amelynek fiatal, intelligens és szellemes főhőse, Elizabeth Bennet egyben a szerző személyes kedvence is volt.

Biztos vagyok benne, hogy mindazok, akik olvasták a Büszkeség és balítéletet, legalább egyszer elmerengtek azon, vajon milyen sors vár a jómódú, ám nem túlságosan gazdag vidéki földbirtokosra, Mr. Bennetre, buta és pletykás feleségére, valamint elkelt, illetve eladósorba került lányaira. A gőgös Mr. Darcyról, és majdnem komoly bajba került bájos húgáról nem is beszélve.

Nos, íme a történet folytatása, ami ott veszi fel a szálat, ahol az eredeti, néha feszült, máskor ráérősen hömpölygő történet abbamaradt. Ms. Elizabeth Bennetből Mrs. Darcy, Ms. Jane Bennetből Mrs. Bingley, Ms. Lydia Bennetből pedig Mrs. Wickham lett, Ms. Georgina Darcy pedig szép lassan kiheverte a George Wickham hadnagy miatt történt kellemetlenségeket.

Az úri társaság, a vérbeli arisztokrácia természetesen nem nézi jó szemmel Mr. Darcy rangon aluli házasságát. Ebben is élen jár Darcy nagynénje, Lady Catherine De Bourgh, aki minden igyekezetével ártani akar Elizabethnek, de természetesen a szomszédok is kiveszik részüket a piszkálódásból. Teszik mindezt mérnöki pontossággal kiszámítva, a társasági viselkedés szabályainak maximális betartásával. Már éppen kezdenének unalmassá válni a dolgok, amikor kiderül a Bennet család körül kavargó botrány. Közben persze mindenhol zajlanak az események. A régi szereplők mellé újak érkeznek, akik alaposan felkavarják a nyugodt vidéki élet állóvizét.

A Jane Austen örökségéhez méltó regény minden tekintetben megfelel az elvárásoknak, sőt, egy leheletnyit talán túl is szárnyalja azokat. Bár Ms. Georgia Darcy került a történet középpontjába (valahogy ez így természetes), nem érezzük úgy, hogy bármiféle szentségtörés történt volna. Sőt. Örülünk, hogy végre jobban megismerhetjük az érzéseit és gondolatait, átélhetjük lelki fejlődését, valamint „kalandjai” kapcsán gazdagabbak leszünk egy korabeli romantikus kriminek is beillő bűnügyi történettel, aminek a végén nyugodt szívvel csukhatjuk be a könyvet, mondván, minden a helyére került.