Főkép

Kalas Gyöngyi és az illusztrátor Horváth Ildi másodjára fogott össze, hogy az ételek történetéről meséljenek kicsiknek és nagyoknak. Csak míg a Sandwich grófja és a nápolyi pizza ország és világ leghíresebb étkeiről szólt, jelen kötet, ahogy címe is sejteti, alcíme meg egyenest elárulja, „A sütemények története”.

 

Az első könyvvel is úgy voltam, hogy amellett, hogy nagyon élveztem a tömör, de olvasmányos leírásokat és a kedves rajzokat, folyton azon spekuláltam közben, hogy akkor melyik kaját hol kéne megkóstolni, mikor kellene megfőzni vagy sütni. Lévén édesszájú, a Pavlova kisasszony… csak még inkább hat rám ilyen téren. És ez természetes is, kinek ne kezdene nyála csorogni, ha olyan finomságokról olvas, mint a világ leghíresebb tortái, a karácsonyi sütemények, vagy épp a legismertebb francia édességek. Külön fejezetek szólnak a sütik legfontosabb összetevőiről (és ezek történetéről), így a mézről-cukorról, a lisztről, a tojásról, a gyümölcsös sütikről, s persze a csokoládéról. A végén kapunk néhány egyszerűbb receptet is, melyeket gyerek(ek)kel együtt is könnyű megsütni (mármint a gyerek nem hozzávaló, hanem segítség a konyhában!).

 

Nagyon tetszik, hogy Kalas Gyöngyi milyen harmónikusan adagolja a különféle információ-morzsákat – észre sem vesszük, hogy kapunk egy kis történelmet, egy kis kultúr- ill. gasztrotörténetet is, miközben a különféle hozzávalókkal ill. süteményekkel ismerkedünk. Horváth Ildi illusztrációi pedig úgy tudnak bájosak, akár humorosak lenni, hogy közben hitelesek – ha a könyv lapjain látnád először valamelyik sütit, aztán a valóságban is ráismernél.

 

Az persze csak egy dolog, hogy nekem tetszik, a nagy kérdés az, a gyerekeknek tetszik-e a könyv. Csak a magaméiból indulhatok ki, de mindkét fiam odafigyelt, és szemlátomást lekötötte őket a történeti rész is, nemcsak az volt, hogy „óbégassunk, hogy azonnal kell X vagy Y édesség”.