Főkép

Valamikor nem is olyan régen, egy békésebb, illetve csak járványmentes világban a művészek rendszeresen turnéztak, és élő fellépésekkel szórakoztatták a nagyérdeműt. Aztán jött egy másfél éves szünet, aminek talán már vége van, de még messze vagyunk a korábbi, „békebeli” állapottól. Így aztán már annak is örülök, ha koncert helyett csupán a digitalizált verziót hallgathatom, ami ugyan teljesen nem pótolja az élményt, de a semminél azért több.

 

Korábban a Kachimba4 zenéjéért lelkesedtem, mert fantasztikusan hozták a latin ritmusokat japán énekkel. Aztán jöttek a japán proletárok, akarom mondani a Minyo Crusaders és még magasabbra emelték a lécet, pedig csupán annyit tettek, hogy ötvözték a hagyományos latin stílusokat (cumbia, boleró, boogaloo) a szigetország munkadalainak énekmódjával (minyō). A bemutatkozó lemezük bolygószerte népszerű lett (Echoes Of Japan), erről itt írtam bővebben. Aztán jött egy turné, amelynek során felléptek a Le Guess Who? fesztiválon (Utrecht, Hollandia). Ez jelent meg idén nyáron album formában, és a youtube-ra is felkerült pár klip.

 

Első körben azt mondom, hogy az élő verziók sokkal jobbak, mint a stúdiófelvételek. Most nem sajnálták az időt, és a számok többségét kibővített formában adják elő, így a közönség még tovább élvezhette az olyan klasszikus slágereket, mint például az örök kedvenc „Kushimoto Bushi” című nótát, a maga cumbiás alapjával. Aztán az sem utolsó szempont, hogy a hangzás tökéletes lett, minden kis kongarezdülés és trombitafoszlány jól érvényesül. Persze arra is jutott idő, hogy pár rövid szólót is elhelyezzenek a programban, de ezeknél tényleg nem esnek túlzásba, nem bontják meg a dalok szerkezetét (lásd, illetve halld a trombitát a „Mamurogawa Ondo”-ban).

 

Az sem utolsó szempont, hogy valahogy energikusabbnak tűnik ez a koncert, gondolok itt például a boleró alapra építkező „Tanko Bushi”-ra, ami simán elmegy egy álmodozó/vágyakozó tengerparti szerelmes dalnak, latinos lüktetéssel a háttérben. Egyetlen új szerzeményt adnak elő, mégpedig a 2020-as EP-n megjelent „Tora Joe”-t. Ez egy hagyományos japán dal, fülbemászó dallammal, rengeteg fúvóssal, gyors tempóval.

 

Egy biztos, ebben a novemberi, borongós, nyirkos és hideg időben kifejezetten jót tesz a lelkemnek, hogy a Minyo Crusaders koncertalbumát hallgatom. Feltölt energiával, ez az élettel teli muzsika, a különféle stílusok (jazz, cumbia, minyo, reggae – és még sok egyéb) élvezetes keveréke. Felírtam őket a képzeletbeli bakancslistámra, mint megnézendő együttest.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Tora Joe, Yasugi Bushi, Kushimoto Bushi

2021-ben megjelent album (Maïs Um Discos)

Weboldal: https://www.facebook.com/minyocrusaders/

 

 

A zenekar tagjai:

Freddie Tsukamoto – ének

Meg – ének

Katsumi Tanaka – gitár

Shoji Ishiguro – basszusgitár

Moe – billentyűs hangszerek

Sono – timbales

Mutsumi ‘Muupy’ Kobayashi – bongó

Kazuki Hashimoto – trombita

Koichiro Osawa – szaxofon

Irochi – konga

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Kushimoto Bushi
  2. Mamurogawa Ondo
  3. Tora Joe
  4. Hohai Bushi
  5. Otemoyan
  6. Yasugi Bushi
  7. Tanko Bushi
  8. Aizu Bandaisan