Főkép

Kirsch András nevét a német import (vagy épp azon irányba exportra szánt) szeszesitalokat fogyasztók félig ismerik, hiszen a családneve cseresznyét jelent. Az újságíróként (pl. Lángoló Gitárok) és horror punk énekesként (Bloody Holly and the RicketZ) a honi underground rockszíntéren jól ismert férfiút első kötetében nem kimondottan új oldaláról ismerhetjük meg, hiszen akik ismerjük, tudjuk, hogy megveszekedett humora van, melyet eddig is bőven csatornázott írásos művekbe.

 

Azoknak, akik olyan szerencsétlenek, hogy még nem találkoztak András írásaival vagy dalaival, azt tudom mondani, hogy ebben a kötetben olyasmi verseket találnak majd, melyekhez hasonlókkal leginkább Laár András (esetleg Dolák-Saly Róbert) próbálkozott idehaza (netán a magyar abszurd humor méltatlanul elfeledett underground királyai, a Télapó Akciócsoport). Az irodalmi igényű nyelvezet meglepő képzettársításokkal elegyedik nála – akár a szabad asszociáció, akár a pőre elmebaj hozza ezeket elő, szem nem marad szárazon. Különösen, mivel Kirsch művészetében bőven van helye a groteszken és abszurdon túl a horrorisztikusnak, a politikailag-nem-annyira-korrektnek is, nem szólva olyan témákról, melyekről az abszurd humor fent említett két honi pápája még sosem értekezett. Hogy ezek mik, nem árulom el. Azt viszont de, hogy a néhol Varró Dánielt idézően furfangos költeményeken kívül aranyköpések, rövid poénok is sorakoznak a kötet lapjain, valamint novellák, a legváltozatosabb témakörökben (az egyik pl. noir, de akad biblikus és más tekintetben ezoterikus is). Továbbá Labrosse Dániel illusztrációi, melyek nem csupán remekül illenek a verssorokhoz, de a borítón látható Kirsch-ábrázolás is döbbenetesen valósághű.

 

Nem vetem el annak lehetőségét, hogy a saját életemről állítok ki szegénységi bizonyítványt, ha leírom, hogy ebben az évezredben ritkán kacarásztam annyit bármi egyében, mint András könyvén, de tény, hogy a mindössze 92 oldalas kötet több vidám percet szerzett nekem, mint mondjuk a politika utóbbi évtizede együttvéve. A magánkiadásban megjelent, ám a Cser Kiadónál megrendelhető kötet dollárban is megérne 2990-et, de szerencsére forintban adják ennyiért.