Főkép

A Dűne-sorozat 1965-ben indult, és bár kalandos úton került el az olvasókhoz, hamarosan megkerülhetetlen műve lett a sci-fi irodalomnak, s mindmáig az. A folytatása négy évvel később jelent meg, ám a történetben 12 évvel később járunk. Az első Dűne-regény különleges, újító, rendkívül izgalmas, de közben jellemábrázolás és tárgyalt témák terén az átlagot messze meghaladóan mélyreásó volt, ám hogy milyen mélységek rejlenek benne, csak a folytatásban kezdett el kibontakozni.

 

A Dűne messiása csupán szóban vázolja fel, mi történt abban a 12 évben, hogy lett Paul Atreides, avagy Muad-Dib az ismert univerzum Császára, hogyan hódították meg vad fremenjei a legtöbb bolygót, s vitték szerte a galaxisba az új vallás tanításait. Ez itt nem mindezek krónikája. Hanem egy összeesküvésé, melyet a Paul hatalmát ellenző, saját hatalmukat visszaszerezni kívánó csoportok szőnek. Ám ez csupán a felszín, mely thriller szerűen izgalmassá teszi a regényt – akcióból kevesebb van, de az mindig a megfelelő helyen és időben bukkan fel.

 

A könyv savát-borsát az adja, hogy mit kezdhet egyetlen ember ilyen irdatlan mértékű hatalommal, s mit tesz vele ez a hatalom. Mit művelhet egy világokat összekötő vallás, ha annak istensége élő, hús-vér ember? Mit tehet ez a bizonyos, természetfeletti tudással bíró ember, hogy mikor felismeri az elkerülhetetlen végzetet, annak útjába álljon, azt eltérítse, hogy ne okozza embermilliárdok halálát? Paul ugyanis látja a jövőt, de vajon bele tud-e szólni…?

 

S miközben az ő belső, számunkra némileg idegen, lévén emberfeletti vívódásait látjuk, felsorakoznak (vagy visszatérnek) korábbi szereplők is. A Dűne világának egyes elemei kibővülnek, még többet tudunk meg róluk, de nem mindegyikről. Herbert, a káprázatosan kidolgozott és szinte felfoghatatlanul nagyra épített világában jószerével kamaradrámát tár elénk, melyben a léptékeknél fontosabbak az erkölcsi-filozofikus kérdésekre adott válaszok. Ennek megfelelően sokszor megpörgeti a könyv az olvasó elméjét a tengelye körül, de cserébe olyan gondolatokkal és felismerésekkel gazdagítja, amelyeket egy életre magával vihet.

 

És ez még mindig csupán a(z eredetileg) hat részes sorozat második kötete. Lenyűgöző, elképesztő könyv, de ennél is döbbenetesebb dolgok jönnek. Nagyon-nagyon kevés olyan sorozat van, bármely irodalmi irányzatban, melynek minden része ilyen kimagasló lenne, mint a Dűnéé.