Főkép

Gyerekkorunk nagy meséi – pláne azoké, akik hozzám hasonlóan többek között Disney-rajzfilmeken szocializálódtak –, egy bizonyos, jól körülírható mintát követnek. Ne is tagadjuk, szeretjük a boldog befejezéseket, amelyek keretében hőseink-hősnőink számos kihívás leküzdése után elnyerik méltó jutalmukat, a gonosz pedig legyőzettetik. És ez valahol így is van rendjén, hiszen az ilyen mesékből is rengeteget tanulhatunk (és tanultunk is, remélhetőleg).

 

Irodalmi feladatlap felnőtteknek:

 

1. Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy mesehősnő, aki: hetedhét országban híres volt szépségéről / bátor volt és leleményes / szegény volt, mint a templom egere. (Húzd alá a megfelelő választ! Több helyes válasz is lehetséges.)

2. Hősnőnk élete során különböző kalandokba keveredett: Óz Birodalmába repítette egy forgószél / sellőfarka helyett emberlába lett / tökhintón ment a bálba / megette a nagymama bőrébe bújt farkas / mérgezett almába harapott. (Folytasd a felsorolást!)

3. Miután leküzdötte az előtte álló akadályokat, hazatért családjához (bizonyos változatokban: feleségül ment a herceghez), és: boldogan éltek, míg meg nem haltak / boldogan éltek, míg meg nem haltak / boldogan éltek, míg meg nem haltak. (Húzd alá a helyes választ!)

 

Ez nem jelenti azt, hogy egy boldog végkifejletű mesét nem lehet elemezni, más szemszögből megvizsgálni, újragondolni.

 

4. (Írd tovább a történetet! Valóban boldogan éltek-e?)

 

Mielőtt bárki tollat – billentyűzetet ragadna: ezt a feladatot szerencsére már elvégezték helyettünk. A Cser kiadó felkérésére 16 (pardon, 15 +1) magyar írónő írt tovább, át, esetleg újra a mostani felnőtteknek talán leginkább emlékezetes mesékből egyet-egyet. Az eredmény nem más, mint egy igazán különleges mesekönyv felnőtteknek: egy igazi irodalmi csemege, amelyben kedvenc hősnőinkhez csatlakozhatunk újra kalandjaikban.

 

Ezek a kalandok azonban merőben mások, mint amire az olvasó számíthat. Csupa ismerős problémába ütköznek. Például mi történik, ha szívünk hercege, a boldog befejezés elhozója hirtelen különös erotikus kívánságokkal áll elő? Hogyan reagálnak mások a mesevilágra, amely számunkra az egyetlen menedéket jelenti, és olyan valóságos? De felmerülnek más kérdések is: meddig hajlandó elmenni valójában a sellőlány, hogy lába legyen? Hogyan küzd meg Mulan a 21. század kihívásaival? Hogyan dolgozza fel Piroska a farkas-kaland traumáit?

 

A jól ismert történetek felidézésében rövid összefoglalók is segítenek, majd a novellák szerzői nézőpontok, karakterábrázolások, eddig figyelmen kívül hagyott apró részletek, elhanyagolt szereplők váratlan kavalkádját vonultatják fel. Némelyikük csak kicsit csavarint egy mesén, mások egészen új, gyerekek számára befogadhatatlan elemekkel, jelentéstartalommal töltik meg a történteteket. A kötet legnagyobb előnye, hogy egyáltalán nem egységes: nemcsak a forrásul választott szövegek (tizenöt mese olvasható a könyvben tizenhat átdolgozásban), de az alapötletek, a stílusok is változatosak. Bár a szövegek színvonala sem teljesen egyenletes, mégis azt gondolom, briliáns ötlet volt a kiadótól ezt a kötetet ilyen formában megalkotni. Tapintásra olyan, mintha gyerekkorunk titkokat rejtő meséskönyvét vennénk a kezünkbe: keményfedél, nagy méret, nagy betűk, illusztrációk, és mégis: a szövegek, a rajzok is tűnődésre, újraértelmezésre késztetnek.

 

Néha érdemes felnőttfejjel fejest ugrani a gyerekkorba, évek elteltével megoldani egy általános iskolai irodalmi „feladatlapot” – talán triviálisnak tűnnek a kérdések, unalmasak és egyben pofonegyszerűek a megoldások, de a végén meglepően új mintákat fedezhetünk fel az ismerős részletek között. Akárcsak ebben a könyvben.