Főkép

Aziz Ansari amerikai színész és komikus, itthon leginkább a Városfejlesztési osztály című sorozat szereplőjeként ismert. A karrierjét stand up comedy-sként kezdte New Yorkban, majd fellépéseinek köszönhetően kapott több sorozatban és filmben is szerepet. Íróként a Modern románc című könyvével mutatkozott be, amely 2015-ben jelent meg, és a Goodreads olvasói 2015 legjobb nonfiction (azaz nem regény) könyvének választották.

 

Bevallom őszintén, én korábban nem hallottam Azizról, a kötet is akkor keltette fel az érdeklődésem, amikor megtudtam, hogy magyarul is megjelenik. De őszinte leszek: volt bennem egy adag szkepticizmus annak ellenére is, hogy a téma izgalmasnak hangzott. Itt van ez a stand upos pasi, mit tud mondani a mai modern kapcsolatokról és az ismerkedésről? Nem lesz vajon nagy falat neki ezt boncolgatni? Szerencsére bebizonyosodott, hogy nem.

 

Azért azt hozzá kell tenni, hogy a könyv külföldi kiadásán feltüntették társszerzőként Eric Klinenberg szociológust, aki a tudományos hátteret biztosította Aziz számára. De senkinek nem kell attól tartania, hogy ez egy száraz és didaktikus könyv lenne: szerencsére nagyon humoros, mindenki számára érthető nyelven íródott műről van szó, köszönhetően Aziz remek stílusának. Néha talán már egy kicsit túlzóan sok poén is szerepel benne, de én hajlandó vagyok elnézni ezt neki, ugyanis volt, hogy a metrón azon kaptam magam, hogy hangosan felnevettem.

 

Két dolog volt, ami számomra a legjobban tetszett a Modern románcban és amit szeretnék kiemelni. Az egyik az, hogy magamra ismertem. Aziz olyan dolgokat boncolgat a könyvben, olyan példákat hoz, amelybe én is többször kerültem, és ami szerintem a húszas-harmincas korosztály számára nagyon ismerős lesz. Leginkább az online ismerkedés területe ez, és itt nemcsak a társkereső oldalakról van szó, hanem olyan egyszerű dolgokról, mint amikor valakitől nagyon vársz egy üzentet, és látod, hogy ő már elolvasta a tiedet, mégsem jön a válasz. Ilyenkor ezer dilemma merül fel benned: vajon nem ér rá a másik válaszolni, vagy nem is akar válaszolni, vagy csak játszmázik veled és megvárat téged? Szerintem ez valamilyen formában mindenkinek ismerős.

 

A másik, hogy Aziz nem csak a hátrányát mutatja be az online ismerkedésnek, mint ahogy a személyes ismerkedésnek sem csak az előnyeit taglalja. Bemutatja mindkét oldalt, leginkább arra fókuszálva, hogy mennyire más lehetőségei voltak annak, aki 30-40 évvel ezelőtt keresett párt, mint aki most teszi ezt. Nagyon jó, hogy Eric Klinenberg és ő különböző korú emberekkel készített fókuszcsoportos beszélgetéseket, ráadásul nemcsak az Egyesült Államokat, hanem Argentínát, Japánt és Franciaországot is feltérképezték. Érdekes olvasni, hogy mennyi olyan probléma van, amiben mindenki magára ismerhet, de mennyi olyan is, amellyel csak egy-egy adott országban küzdenek meg a szerelemre vágyók.

 

Mint említettem, a humor fontos szerepet játszik a könyvben, és itt muszáj megemlítenem a fordító, Holló-Vaskó Péter munkáját. Bár az eredeti szöveget nem ismerem, így összehasonlítási alapom nincs, mégis úgy éreztem, hogy működik a könyv humora egy magyar olvasó számára is. Pedig biztos vagyok benne, hogy sok olyan kifejezést kellett átültetni, amelynek nehéz magyar megfelelőt találni.

 

A könnyed stílus mellett persze rengeteg tudományos hivatkozás, statisztika és különböző diagram is található a könyvben, pont akkora mennyiségben, amely még könnyen befogadható azok számára is, akik alapvetően nem rajonganak ezekért. De nemcsak kutatások eredményeit ismerhetjük meg, Aziz sok egyedi példát is bemutat nekünk.

 

A Modern románc egy igazán egyedi ismeretterjesztő könyv, amely Aziz Ansari humorának és látásmódjának köszönhetően nem válik szárazzá. Ráadásul nemcsak azoknak jöhet jól, akik éppen keresik a társukat, hanem a párkapcsolatban élőknek is sok érdekességet tartogat a könyv, például arról, hogyan lehet tartós a kapcsolat, meddig is tart a szerelem, és miért is történik a megcsalás. Aki szeretne képben lenni, milyen is ma szerelmet keresni és azt megtalálni, annak bátran ajánlom ezt a kötetet. Azért ha nem szeretnétek, hogy a metrón megnézzenek, próbáljatok halkan nevetni rajta.