Főkép

A General Press Kiadó Regényes történelem sorozatának legtöbb kötete igazi, izgalmas és nagyszabású olvasmányélmény volt számomra. A holdistennő azonban messze kimagaslott társai közül, mivel kedvenc országomba és koromba, az ókori Egyiptomba repített vissza. Ráadásul az ország történelmének regényekben keveset feldolgozott időszakában játszódott, a perzsa uralom idején.

 

A történet főhőse, Mina hivatásos mesemondó. Bár férje után gazdag örökség szállt rá, s megtehetné, hogy házának falai között éli a fiatal özvegyek magányos életét, mégis, szinte mindennap útnak indul, kimegy a piacra, az emberek közé és mesél nekik. Van, hogy pénzt, van, hogy ajándékot kap cserébe, máskor azonban semmit, csak a figyelmet, a szeretetet, az izgalmat, a hálát érezheti, ám neki ez is elég. Úgy érzi, küldetése, hogy mesélje a régi, egyiptomi meséket, hogy ne merüljenek feledésbe és okos szavaikkal segítsenek az embereknek bölcsen élni a saját életüket.

 

A világ azonban, amely körülveszi Minát, a legkevésbé sem bölcs és okos. Amióta Kr. e. 525-ben, több mint tíz éve a perzsa nagykirály, Kambüzész seregei elfoglalták Egyiptomot, a nép boldogtalan és bármikor készen áll a forrongásra. A perzsa királyok nem tisztelik igazán az egyiptomi hagyományokat, nem viselkednek az örök körforgást és megújulást megtestesítő fáraókként, pusztán uralni akarják a területet, nem megérteni. Gyakori a feszültség a városok egyiptomi és perzsa lakói között. Amikor bármi forrpontra juttathatja az ellenségeskedést, szörnyű bűntények történnek: valaki cicákat raboltat Básztet istennő városában, hogy meggyilkolja őket, s elpusztítja az istennő templomának legszentebb macskáját is.

 

Mina, maga is cicabarát és Básztet macskaistennő híve, magánnyomozásba kezd. Veszélyeket és kockázatot rejtő útján két segítőtársa is akad: Numi, a titokzatos perzsa, aki annyira szereti az egyiptomi meséket és Básztet, a titokzatos kóbor macska, aki megmenti azok életét, akik méltók rá. Miközben Mina barátnője elrabolt macskája után kutat, megpróbálja bebizonyítani a rokonainak, hogy érdemes a tiszteletükre, kígyókkal harcol, és megkísérli megmenteni tiltott szerelembe eső unokaöccsét, Amenit a kivégzéstől, egyúttal bevezet bennünket Egyiptom Kr. e. 6. századi történetének és kultuszainak rejtelmeibe is.

 

Brigitte Riebe, számos sikeres történelmi regény (A rajnai kolostor, A sienai bűnös, Az éjszaka kapui) szerzője ezúttal varázslatos könyvet írt a mesék és a szerelem hatalmáról, két kultúra találkozásáról – és persze a macskákról. Az izgalmas detektívregény és szépszavú elbeszélés méltán tarthat számot a történelem kedvelői, a krimifalók és a macskabarátok érdeklődésére.