Főkép

A tavalyi év tavaszán a Kevin Kastning-Szabó Sándor-Major Balázs trió egy igazán érdekes budapesti koncertjéről számoltam be. Az akkor produkció középpontjában a formáció egy évvel korábban megjelent, Triptych címet viselő albuma állt, a közelmúltban pedig elkészült a folytatás, ami Becoming címmel került a lemezboltokba. Annak ellenére, hogy önálló produkcióról van szó, a Triptych és a Becoming – akárcsak a keleti szimbolikában a jin és a jang – elválaszthatatlanul összetartozik. Az új kiadvánnyal ismerkedve gyorsan kiderül, hogy miért is kellett két évet várni a megjelenésére – az a közhely, amely szerint „a jó munkához idő kell” a jelen esetben is igaznak bizonyult. A Becoming a tartalmat, az előadást és megszólalás hangminőségét tekintve is professzionális munka. 14 számot magába foglaló, közel hetven (!) perces – mondhatni giga – produkció született, amelyen a teljes repertoárt a trió tagjai jegyzik szerzőként.

 

A Becoming legalább olyan érdekes hallgatnivaló, mint amilyen az elődje volt. A „Time Sentence Rising”-tól az „Of Broken Images Clinging”-ig, az „An Arboreal Beyond”-tól az „A Doubled Reflecting”-ig egytől egyig mélyre nyúló spirituális gyökerekből táplálkozó kompozíciókat találtam a lemezen. Miközben ezeket a felvételeket hallgattam, olyan érzésem volt, mintha a tudatom kitágult volna a régi keretek és korlátok közé szorult állapotból, és egy határtalan és korlátlan állapotba került volna. Ez a folyamat talán úgy is definiálható, mint egyfajta feljebblépés egy sokkal tágabb tudatosságba. A tudatosság pedig hídként funkcionál a magasabb dimenziók felé – ez egyértelmű elmozdulás az anyagiból a szellemi felé.

 

Miközben mindezt írom, a belső hallásom szinte automatikusan felidézi az album különleges dallamait… Azt figyeltem meg, hogy ez a lemezbe zárt, közel 70 perces hang-esszencia képes felborítani az ember időérzékelését is – néha az idő valószerűtlenül lelassul, máskor hihetetlenül felgyorsul. Az összhatás tekintetében ez tényleg olyan, mintha az ember elveszítené az időérzékelését.

 

Mivel abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a triót alkotó muzsikusok közül kettő a személyes ismerősöm (Kevin és Sándor), így bátran kijelenthetem, hogy a lemezen található anyag sokkal több egy „műsornál” – annak az életfilozófiának a zenei megfogalmazása ez, amely szerint a hétköznapjaikat is élik. És azért annyira hiteles ez az anyag, mert ők tényleg önmagukat adják az albumon – pontosan olyanok, mint a zenéjük.

 

Előadók:

Kevin Kastning – 12 húros bariton gitár, klasszikus bariton gitár, zongora

Szabó Sándor – klasszikus gitár, 16 húros gitár, 10 húros viola caipira gitár, guzheng

Major Balázs – ütősök

 

A lemezen elhangzó számok listája:

1. Time Sentence Rising

2. The Wind Unheard

3. Morning Behind You

4. Memory and Stirring

5. Of Broken Images Clinging

6. Infinite Ancient Resolve

7. Ninety Degrees in View

8. For You Only Know

9. The Fain Grass Singing

10. An Arboreal Beyond

11. At Evening Rising

12. A Doubled Reflecting

13. No Sound of Water

14. Ritus III

 

Diszkográfia:

Triptych (2011)

Becoming (2013)