Főkép

A James Tissot festményének felhasználásával készült borító mögötti kötetben négy rövidke történet olvasható Jane Austen korai művei közül. A történetek mindegyike vidám, bohókás, tréfát űz az általánosan elfogadott irodalmi és társadalmi szabályokból. Ehhez érdekes adalék, hogy egy bizonyos Mrs. Mitford állítása szerint Jane „a legcsinosabb, legostobább, legmesterkéltebb férjvadász nőszemély volt, akire valaha emlékezett”. Mindez főleg azért érdekes, mert Jane Austen kötetben szereplő írásai a mesterkélt viktoriánus viselkedés kifigurázásai. Vajon tényleg ő maga is olyan lett volna, amit kifigurázott, vagy Mrs. Mitford egyszerűen féltékeny volt? Nem tudjuk, de valószínűleg nem is számít, amikor ilyen, a későbbi zsenialitást megcsillantó gyöngyszemek maradtak irodalmi hagyatékában.

A „Szerelem és barátság” egy túlzó kijelentések által szórakoztatóvá váló romantikus irodalmi karikatúra levélregény formában; „A Lesley-kastély” szintén levélregény, ám sajnos befejezetlen, mégis annyi bonyodalmat tartalmaz, hogy akár több regény is kerekedhetett volna belőle; az „Anglia története (IV. Henrik uralkodásától I. Károly haláláig)” olyan csípősen, mégsem bántóan űz gúnyt az iskolai történelemkönyvekből, hogy azt tanítani kéne; „A három nővér” pedig nyugodt szívvel tekinthető a Büszkeség és balítélet előfutárának.

Aki nem szereti Jane Austen munkáit, ne is kísérletezzen ezekkel az írásokkal, aki viszont szívesen olvassa regényeit, vegye kézbe bátran, és olvasgassa, egészen biztosan lesz pár rendkívül kellemes perce. És közben, vagy éppen utána bárki eljátszhat a gondolattal: vajon mi lett volna, ha az 1775. december 16-án született, a kor legélesebb szemű megfigyelőjének és elemzőjének is tekinthető szerző nem csupán 41 évet élt volna. Esetleg azzal a gondolattal is eljátszadozhatunk, hogy vajon mit tudna kezdeni Jane Austen a XXI. században?

 

A szerző életrajza


Kapcsolódó írásaink:

Julia Barrett: Önteltség és önámítás
Büszkeség és balítélet (BBC mini-sorozat) (DVD)
Büszkeség és balítélet (2005) DVD)
Pride & Prejudice (Music from the motion picture) (CD)