Főkép

Manapság, amikor az úgymond karácsonyi hangulat legalább egy hónappal december 24. előtt beköszönt; amikor az ajándékvásárlási mánia (és egyben mizéria) teljesen pénzközpontúvá teszi, kommersz műszeretet-kinyilvánítássá degradálja az ünnepet; amikor a tévében vagy évek óta, unásig ismételt, vagy nézhetetlen filmekkel, programokkal igyekeznek szórakoztatni a karácsonyi asztal mellett összegyűlt családokat, úgy érezhetjük, szükségünk van egy kis megnyugvásra. Valamire, amit nem a giccs vagy a teljes feleslegesség aurája leng körül.
 
Ilyenkor igazi ajándék (méghozzá többszörösen az) a könyv. Mint amilyen A kedves gondok ünnepe című antológia, amely két évszázad neves íróinak karácsonnyal kapcsolatos novelláiból válogat. Ráadásul valamiféle kifejezetten magyaros lelkület tükröződik ezekben az írásokban, ugyanaz a büszke, a csapásokat a végsőkig tűrő virtus, mely áthatja himnuszunkat és a magyar költészet és prózairodalom számos jelentős alkotását.
 
A kötetben összegyűjtött novellák így csupán távoli rokonai az olyan klasszikusoknak, mint O. Henrytől a „Háromkirályok ajándéka”, s bizonyos értelemben nem is tradicionális karácsonyi történetek. Az ünnep ugyan meghatározó elem, de a novellák mentesek minden szentimentalizmustól, inkább a rendíthetetlen hit, a krisztusival rokon megbocsátás, az erkölcsi tartás dominál bennük, sőt, némelyikben még a humorral kevert keserűség is megjelenik.
 
Stílusukat tekintve a legendától a csattanóra kihegyezett novellán át a krokiba oltott imádságig, a komoran komolytól az ironikusan könnyedig széles spektrumot lefednek az írások, míg témájukban, helyszíneikben egyaránt olvashatunk a bibliai pár názáreti megpihenéséről, középkori lovagtörténetekről, tengeri kalandokról, katonai szolgálatról, valamint polgári életről és inflációról.
 
Felhőtlen örömöt, valószerűtlen érzelmességet lényegében sehol sem érhetünk tetten e novellákban, tisztaságukban, romlatlanságukban, őszinteségükben mégis hatalmas erő rejlik: az ünnepnek az az ereje, amely segít átvészelni a viszontagságokat, felülkerekedni a sokszor megoldhatatlannak tűnő problémákon, és mindenekelőtt átélni és megérteni a szeretetet, ami nélkül értelmetlenné válik minden más az életünkben.
 
Ám talán éppen ettől időtlenek ezek az írások; éppen emiatt emelkednek messze felül a mára elüzletiesedett ünnepen, és tagadják meg annak minden álságosságát, hogy, még ha némelykor látszólag örömtelenül is, de vigasztaljanak.
 
Tartalom:
Surányi Miklós: A fájdalom embere
Harsányi Zsolt: Karácsony a gályán
Babits Mihály: Karácsonyi Madonna
Tarczai György: Mátyás király karácsonya
Krúdy Gyula: Középkori álom
Herczeg Ferenc: A Himlő utca
Krúdy Gyula: Jézuska csizmája
Tóth Béla: Karácsonyi este
Kertész József: Karácsonyeste a tengeren
Tóth Béla: Éjféli mise
Tömörkény István: Emlékezés
Jókai Mór: Mit hozzon a Jézuska
Herczeg Ferenc: Az idén nem lesz karácsony
Szini Gyula: Legenda
Szilágyi István: Karácsonyok
Móra Ferenc: A kedves gondok ünnepe
Ady Endre: Juliette Firenzébe megy
Kaffka Margit: Ünnep
Móra Ferenc: Édes kicsi Jézus