Főkép

North Dormer egy amerikai kisváros, melyben egyformán telnek a mindennapok, váltják egymást az évszakok, nőnek fel generációk. Egy unalmas hely, ahol nem történik semmi, és ha az ember csak a közeli Nettletonba is eljut, nagyon hamar szembesül vele, milyen kicsi és beszűkült valójában itt az élet.
 
Ebben a porfészekben él Charity Royal, akit sok-sok évvel ezelőtt Mr. Royal hozott le a Hegyről és nevelt fel tisztességgel. A fiatal szépség ahelyett, hogy hálás lett volna, amiért kimentették a nyomorból, utálta North Dormert és megvetette az ügyvédet is. Egy júniusi napon azonban a lány megpillantja Lucien Harneyt, a fiatal építészt, aki régi házak katalógusát keresi a könyvtárban, ahol Charity hetente kétszer dolgozik, és ezzel élete egy pillanat alatt megváltozik.
 
A szimpátia kölcsönös, így a fiatalok együtt járják be a környéket, hogy az ifjú megnézhesse és lerajzolhassa az öreg építményeket. Ezeken a kirándulásokon felszabadultan, gondtalanul, boldogan telik az idő, és a lányban addig nem ismert érzések törnek felszínre. Július negyedikén Charity és Lucien titkon Nettletonba utazik, ahol egy csodálatos napot töltenek együtt: a fiú elviszi ebédelni, csónakázni és egy kék köves melltűvel is megajándékozza az elbűvölt leányt.

Az esti káprázatos tűzijáték után elcsattan az első csók. Ezzel a mámoros érzéssel az ajkukon futnak le a tóhoz, ahol nem várt eseményre kerül sor: az ittas Mr. Royallal találkoznak, aki szavaival porig becsmérli nevelt lányát.
 
A lány nem bírja elviselni az igazságtalan szégyent és elindul a Hegyre. Sorsa azonban szívszerelme karjaiba vezeti, akivel ezentúl egy elhagyatott öreg házban adnak egymásnak titkos randevúkat.
Charity itt éli át a szerelem mindennapjait, itt ismeri meg a gyönyör hullámait. Számára csak ezek az órák léteznek, a világ egy másik dimenzióba megy át.
 
A boldogság azonban véget ér, amikor a fiú váratlanul elutazik, ígéreteket hagyva csak maga után. A lány magára marad érzéseivel, majd szembesül a tényekkel, és ezzel egy időben szerelmük következményével is. Nem látva más kiutat, nekiindul az övéihez.

Útközben a pap veszi fel csézájára és viszi fel a Hegyre, ahol megismerheti születési körülményeit, de anyját már csak holtan láthatja. Ott marad éjszakára, ám hajnalban – nem bírva tovább a nyomort – újra útnak indul. A meggyötört lány segítségére ismét az a férfi siet, aki egész életében is ezt tette. A lány kezdi máshogy látni az ügyvédet. Ezekben a kábult órákban a férfi feleségül veszi, s az ifjú feleség szembesül a ténnyel, hogy megmentették a becsületét, és ezzel együtt saját és születendő gyermeke életét is...
 
A Pulitzer-díjas írónő regényében folyamatosan feszültségben tartja az olvasót, aki nem bír nem gondolni a fiatal lány megrendítő történetére. A kitörési vágy pillanatnyi sikerét a mély visszaesés érzete váltja fel, ám ezután a nem várt megnyugvás időszaka következhet...

A szerző életrajza