Főkép

Egy lány, aki gazdagságba született, és egész gyermekkorában hozzászokott a jóléthez, apja csődbemenetelével és halálával még fiatalon megismeri az élet komorabb oldalát is: hitelekből próbálja fenntartani a látszatot, ami egyre nehezebben sikerül, ezért egyre lejjebb és lejjebb süllyed. A szegénységet nem tudja elviselni, a megszokott világ kapcsán partikra jár, költekezik, kártyázik, még jótékonykodik is. Így kerül különböző emberek társaságába, akik becsületességét és erkölcsösségét ki- és felhasználják.
 
Egy véletlen találkozással megpecsételődik a sorsa, hiszen ha nem lenne szerelmes, akkor a fényűző jövőt választva hozzámenne a gazdag udvarlók egyikéhez, visszakapaszkodva ezzel az úri társaságba. A szíve azonban nem engedi.
 
Sodródik csak az élettel, napról napra próbálja fenntartani a látszatot, de nem érzi jól magát. Selden újra és újra felbukkan az életében, és mindannyiszor érzi azt a bizonyos szívdobogást, mely rabul ejtette.
 
A mű végén a lánynak sikerül a nagynénje által ráhagyott szegényes örökségből rendeznie adósságait, de miután megírta az utolsó csekket is, megemelve altató adagját örök álomba merül.

Edith Wharton az olvasóra bízza, hogy elhiggye, csupán a véletlen műve a túladagolás, vagy lehet, hogy Lily Bartnak elege lett a szegénységből és az ezzel járó örökös küszködésből, a reménytelennek tűnő szerelemből…
 
A regény drámai végkifejletét csak tovább fokozza, hogy Selden is tisztába jön az érzelmeivel, és ennek tudatában rohan Lilyhez, de már későn érkezik, hogy szóban is elmondhassa, amit mindketten tudnak.
Soha nem mondták ki egymásnak, amit igazán éreztek, és a fiú is már csak akkor, amikor a lány már nem hallhatja... De vajon ha ki is mondják, beteljesülhetett volna a szerelmük?
 
A festői szépségű Lily Bart életét bemutató regény nemcsak egy ifjú leány szerelmi vívódása, hanem a kor társadalmi megfelelésének, az elit társaságból való kikerülésnek, és az oda visszakerülésnek nagyszerű bemutatása, melyben New York régi polgári családjai és az elit társaságba újonnan bekerült, hirtelen meggazdagodott családok vívják mindennapi harcukat.

 

A szerző életrajza