Főkép

Amanda Foreman doktori disszertációját félbehagyva kezdett kutatásba Devonshire hercegnője életének minél valósághűbb megismerése érdekében. Az Oxford Egyetem engedélyezte, hogy új disszertáció megírásába kezdjen. Nem sokkal később elhatározta azt is, hogy a disszertáció mellett, megírja a Hercegnő életrajzát is.Innen indult e regény nem mindennapi sikere...
 
1757. június 7-én megszületett Georgina Spencer, ki 16 éves korában férjhez menetelével Devonshire hercegnője lett. Az ifjú hercegnő felett rangsorban csak a királyi méltóság állt. Georgina boldog volt, és naiv. Hamar rá kellett azonban jönnie, hogy férjét nem érdekli, így belevetette magát a nagybetűs életbe: ivott, kártyázott, új divatot teremtett. Rövid idő alatt nagy hírnévre tett szert.
 
Politikai ambícióit sikerült a XVIII. század lehetőségeihez mérten kiélnie, hiszen az elsők között volt képes megtalálni a hangot a köznéppel. A politikai vacsorák háziasszonyaként az évek alatt ravasz tárgyalóvá érett. Charles James Fox politikus kitartó támogatójaként fontos szerepet töltött be az angol whig párt életében, részt vett a párt színeiben az 1784-es választásokon, csak éppen mandátummal nem rendelkezhetett.
 
Házassága csak látszat volt, és mint ilyen, nagyon boldogtalan. Persze voltak jobb és rosszabb időszakok. Nyílt titok volt, hogy férje a Hercegnő szépsége helyett másokat tüntet ki kedvességével. Kezdetben házasságon kívül született lánya anyjához fűzte szorosabb kapcsolat, majd a későbbiekben Georgina barátnője, Lady Elizabeth (Bess) Foster csábította el és édesgette magához a herceget.

Ráadásul a Hercegnőnek nem csak azt kellett eltűrnie, hogy Bess a helyét kívánta elfoglalni, hanem azt is, hogy mindhárman egy fedél alatt lakjanak. Férjével való viszonyát tetézte, hogy első két gyermekük kislány lett, és csak harmadjára sikerült fiú örököst szülnie.

Georgina a pletykákkal ellentétben csak egyszer csalta meg a herceget, és mikor e szenvedélyes szerelem következményeként szeretőjétől, Charles Greytől teherbe esett, férje száműzte otthonukból. Kislányt szült, akit az apja nevelt fel. Georgina találkozhatott ugyan a lányával, de a kislány nem tudhatott igazi származásáról. A szülés után hazatérhetett ugyan férjéhez, de ismét a korábbi szerelmi háromszögben kellett élnie.
 
Magánéleti problémái elöl Georgina a szerencsejátékokhoz menekült. E szenvedélye egész életére kihatott, és rengeteg adósságot halmozott fel így. Megpróbált ugyan felhagyni vele, de mindannyiszor visszatért szenvedélyéhez.Az író jól érzékelteti, hogy mint emelkedik, majd süllyed a Hercegnő az élet bugyraiba, de mindannyiszor sikerül méltóságteljesen visszatérnie a társasági élet középpontjába.
 
Egy betegséget követően a Hercegnő 1806. március 30-án hal meg. Ezt követően Bessnek sikerül elérnie, hogy a herceg feleségül vegye, de házasságuk csak öt évet él meg, ugyanis a férj is távozik az élők sorából. Az élet iróniája, hogy Bess évekkel később, a Hercegnő halálának napján tér örök nyugalomra. Lady Elizabeth hiába érte el, hogy Georgina utódja legyen, soha nem örvendett annak a tiszteletnek és szeretetnek, ami az igazi Hercegnőt egész életében körülvette.
 
Döbbenetes, hogy napjainkban is hasonló problémákkal küzdünk, mint a Hercegnő korában élő emberek, habár a mai világban már nem kell szembenéznünk azokkal a korlátokkal, melyek a XVIII. századra még nagyon is jellemzőek voltak.
 
Amanda Foreman életrajzi műve hónapokon keresztül vezette a sikerlistákat. Nem véletlen tehát, hogy 1997-ben Whitbread-díjat nyert. A bestseller alapján készült nagysikerű mozifilm elsősorban a Hercegnő szerelmi életével foglalkozik, s így a női szíveket veszi célba.