Főkép

A Merry Gentry sorozat harmadik kötetének kapcsán rájöttem valamire: ha jobban ismerném és szeretném a kereszténység előtti ír mitológiát, lehetséges, hogy sokkal jobban tetszene mindaz, amit Laurell K. Hamilton megpróbál lenyomni a tokromon. Vagy ha nem is tetszene jobban, legalább több mindent értenék belőle.

Bár gyanítom, hogy innen is csupán azokat a dolgokat emelte át, amik megtetszettek neki, jól átgyúrta, majd hozzátette mindahhoz, amit máshonnan emelt ki, az eredményt pedig tovább mixelte mindazzal, ami az ő pajkos fejecskéjéből pattant ki.

Nem mondom, hogy a végeredmény rossz (bár nem is jó), csak azt, hogy jó lett volna az elején valamiféle útbaigazítás, hogy a gyanútlan, Anita Blake kalandjain nevelkedett Hamilton-rajongók ne üljenek, mint az a bizonyos Jani a moziban. De hát ez van, ezt kell szeretni. Vagy ha nem is szeretni, legalább elfogadni.

Szóval itt a sorozat harmadik kötete, és ebben - legnagyobb sajnálatomra - szinte jottányit sem jutunk közelebb ahhoz, hogy kiderüljön, ki is lesz az Unseelie udvar új uralkodója: Cel herceg (aki még jól megérdemelt büntetését tölti) vagy Meredith hercegnő (aki bár mindent elkövet az ügy érdekében, még mindig nem hordja szíve alatt gyermekét).

Viszont akad végre egy-két rejtély, és persze az utóbbi időben elmaradhatatlan töménytelen mennyiségű szex is. Ha az arányok eltolódnának, és többet olvashatnánk a hatalmi harcokról, a politikai intrikákról, a mágikus- és egyéb párbajokról, és úgy általában, történne valami izgalmas, nem lenne ennyire bántó, hogy ezek hiányát minden esetben egy-egy újabb szex jelenet hivatott kitölteni.

Hiszen ha már egyszer úgy alakult, hogy Merry életében a hatalomhoz a szexen keresztül vezet az út, ám legyen. Ezzel még valahogy együtt lehet élni. Na de hogy csak erről szóljon a hatalomért folytatott harc, az már nonszensz. Azt hiszem, ideje lenne, ha Cel herceg visszanyerné a szabadságát, hiszen akkor végre kiderülne, melyikük a jobb. És nem csupán az ágyban…

Addig viszont kénytelenek vagyunk beérni azzal, amit kapunk: Merry próbálkozik - ezzel is, azzal is. Ki tudja, talán összejön neki valami.

Részlet a regényből

 

A szerző életrajza