Főkép

Mivel több hónapos ismerkedés után sem tudtam megbarátkozni Tim „Ripper” Owens hangjával és a 2007-es Iced Earth lemez tartalmával, kapóra jött, hogy a banda előző kiadója a hangzatos „Slave To The Dark” sorozatcím alatt újra kiadta a korai lemezeket.

Az csak hab a tortán, hogy 2008-ban talán végre élőben is láthatjuk a klasszikus felállást, amikor Schaffer és Barlow egy színpadon játszik. Ez ugye vámproblémák miatt évekkel korábban nem jött össze, akkor ugyanis elmaradt a pesti koncert. Azóta is szomorúan gondolok arra az esős napra, a hiányérzetemet pedig csak részben pótolta az Alive in Athens koncert DVD.

Az együttes által prezentált power metalhoz valóban remekül illik Matthew Barlow alsóbb regiszterekben kószáló hangja, ami nem csupán érzelmekben gazdag, hanem ha úgy hozza a szükség, kellő erővel is bír.

Ez kapóra jött, amikor 1996 elején Jon Schaffer, a zenekar mindenható vezetője úgy döntött, hogy az akkoriban moziba kerülő népszerű Spawn képregény ihlette film alapján ír egy konceptalbumot. Így született meg a The Dark Saga, melynek borítóját Todd McFarlane rajzolta.

A lemez anyaga követi a képregény történetét, melyet követve megismerjük Spawn belső vívódásait, fájdalmát. Rögtön a nyitó versszak megadja az alaphangulatot: „The deal was rigged, there`s darkness in my soul. I want to die, again”. A kesergés értelme aztán világossá válik a következő számban: „Oh how I love you, the pain won’t go away. Oh when I need you, you’re always so far away”

De nem folytatom, aki látta a filmet, vagy ami még jobb, ismeri a képregényt, az tudja, miként adta el lelkét az ördögnek Al Simmons, s ezt követően Hellspawn néven miféle szenvedésekben és leszámolásokban volt része.

Az album - bár vitathatatlanul populárisabb, mint elődje volt - egyértelműen fontos állomás a zenekar életében. Sokkal inkább power metal, mint bármelyik korábbi lemezük, miközben a korongon epikus és melankolikus szerzemények váltakoznak a korábbi időket időző durvulatokkal. Bár a várt népszerűséget nem érték el vele, világszerte nagyon sok metalkedvelő tanulta meg a banda nevét.

Rögtön az indító „Dark Saga” megadja az alaphangulatot, a dobra építkező lassú kezdésével, ami csak fél perc után vált át középtempós döngölésbe, ahol Barlow hangja a főhangszer, ahogy megosztja velünk fájdalmát és dühét. A következő szám (I Died for You) zenéje kihangsúlyozza Spawn tragédiáját, amikor a melankolikusan indított vágyakozás a refrénnél itt is átvált gyorsabb tempóra, a reménytelenséget csak fokozza a magányos gitárszóló.

Ezt követi a „Violate”, ahol a Bohóc néven ismert karakter oktatja „hősünket”. Ennek megfelelően „pokoli” a tempó, agresszív durvulás az egész, hangsúlyos kétlábdobbal kiegészítve. A vége aztán némi gitárnyűvésbe torkollik, és le is lassul, biztos mindenki elfáradt a kiképzésben.

Aztán egy újabb csúcsponthoz érünk a lemezen, ami nem más, mint a „The Hunter”. Emlékezetes riffek egészítik ki Barlow énekét, aminek epikusságát csak növeli a háttérben időnként megbújó kórusszerűség.

Az ezt követő két szám szintén jó, de túl sok újat nem tesz hozzá az eddigiekhez. Persze mindegyikben vannak király riffek meg minden, de akkor sem jelentenek akkora újdonságot.

A következő erőteljes nóta, ahol ismét muszáj fejjel vagy lábbal követni a tempót, az nem más, mint a „Vengeance Is Mine”. Dallamos és gyors egyszerre.

Az albumot a „The Suffering” gyűjtőcímet viselő hármas zárja („Scarred”, „Slave to the Dark”, „A Question of Heaven”) - s bizony ez így egyben, vagy csak az utolsó számot nézve is zseniális. Cseppet sem érzem túlzásnak, hogy ebben benne van Schaffer minden epikus iránti vonzalma, továbbá nyilvánvalóan Barlow hangjára írta az egészet. Ennek a tökéletesítettebb változata hallható a Something Wicked this Way comes album végén.

A The Dark Saga nagyon jól megírt, okosan szerkesztett lemez, aminek hangzása is kitűnő. Egyedül a stúdiózenészként alkalmazott Prator dobolása késztet időnkénti homlokráncolásra, de ez csak futó kaland a Barlow-Schaffer duó tökélye mellett. Ha a képzeletbeli lakatlan szigetre csak két IE lemezt vihetnék, ez lenne az egyik.

Az együttes tagjai:
Matthew Barlow - ének
Jon Schaffer - ritmusgitár, ének
Randall Shawver - szólógitár
Dave Abell- basszusgitár
Mark Prator - dob

Vendégzenészek:
Kate Barlow - ének

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Dark Saga
2. I Died for You
3. Violate
4. The Hunter
5. The Last Laugh
6. Depths of Hell
7. Vengeance Is Mine
8. Scarred
9. Slave to the Dark
10. A Question of Heaven

Bónusz:
11. Hellspawn (Mix 1)
12. Hellspawn (Mix 2)

Diszkográfia:
Iced Earth (1990)
The Night of the Stormrider (1991)
Burnt Offerings(1995)
The Dark Saga (1996)
Days of Purgatory (1997) válogatás
Something Wicked this Way comes (1998)
Alive in Athens (1999) koncert
Horror Show (2001)
Dark Genesis (2002) gyűjteményes doboz
The Glorious Burden (2004)
The Blessed and the Damned (2004) válogatás
Gettysburg (1863) (2005) DVD
Alive in Athens (2006) DVD
Framing Armageddon: Something Wicked Part 1 (2007)
The Crucible of Man: Something Wicked Part 2 (2008)

Kapcsolódó írás:
Spawn - Az ivadék (DVD)