FőképA gyerekek imádnak mindent, ami szép, színes, érdekes, és lehet vele játszani. Ha nem is a szó legszorosabb értelmében. A szóban forgó kötet, ami engem személy szerint saját gyermekkorom egyik kedvenc „játszós-tanulós” könyvére emlékeztet, ezeknek a feltételeknek maradéktalanul megfelel.

Az a könyv nekem annak idején az órán látható információk értelmezését segítette megtanulni, a különleges kivitelű Tíz kicsi katicabogár viszont a tíztől egyik tartó visszafelé számolást ismerteti meg és a későbbiekben gyakoroltatja azokkal a gyerkőcökkel, akik már elérték fejlődésük azon szintjét, amikor önmaguk megismerése után figyelmük átterelődik környezetükre.

A gyermek életének ebben az időszakában fontos velejárója a ritmus, a különböző szavak és tevékenységek ritmikus ismételgetése (gyakorló játék), hiszen az így begyakorolt szavak és mozdulatok biztonságérzetet adnak neki, miközben a játékos szóalkotások, a hangutánzó szavak, és az ezekhez kapcsolódó játékos mozdulatok valódi élményt is jelentenek.

A kisgyermek lelkesen mondogatja, ismételgeti az állatokról szóló mondókákat. Valószínűleg ugyanerre a sorsa jut majd a Tíz kicsi katicabogár is. Ami persze nem baj. Éppen ellenkezőleg. Igazán örvendetes.
Főleg, mert a különleges kivitelnek köszönhetően a különböző színű és pöttyszámú katicák nem csupán képen, hanem térben is megjelennek, amiket lehet simogatni, ütögetni, piszkálni, macerálni, miközben lapról lapra kevesebben vannak. Vajon miért? És hová mennek?
Ez az egyik rejtély, amit a gyerkőcöknek meg kell oldaniuk.

A Tíz kicsi katicabogár persze nem csak a katicákkal foglalkozik, hanem megismerteti a gyermekeket azokkal az állatokkal, amelyekkel természetes élőhelyükön a katicák találkozhatnak: a pillangóval, a kukaccal, a kismadárral, a sáskával, a méhekkel, a halacskával, a teknőssel, a kacsával és a békával. Komoly kihívás és felelősség ez az illusztrátor számára.

A napjainkban divatos retro irányzatnak megfelelően ez a bájos könyvecske is megpróbálja visszahozni mindazt, ami a ’70-es években jó volt, miközben magába foglal mindent, ami jó a 21. században. És persze remek alkalmat kínál arra, hogy gyerkőcök a maguk játékos módján, minimális szülői közreműködéssel nyerjenek bebocsátást a számok játékos-mesés világába.