Főkép

Gondolom, James Bond, a 007-es ügynök neve mindenki számára ismerősen cseng. Ő a legismertebb szakmájának késviselői közül. Legalábbis a nemzetközi mezőnyben. Persze nekünk, magyaroknak is megvannak a magunk kémregényei, amelyek jóval a rendszerváltás előtt születtek. Ilyen például Matyasovszky Jenő Hód-sorozata, vagy Berkesi András regényei, melyek közül talán leghíresebb a Sellő a pecsétgyűrűn. Persze ezek csupán regények, a valóságot, legalábbis Magyarországon, sűrű homály fedte.

A rendszerváltozást követően azonban lehetőség nyílt arra, hogy bepillantást nyerjünk a nyomozók, ügynökök, különféle (titkos)szolgálatok tevékenységébe/életébe. Sasvári Rudolf maga is hosszú évekig elhárító tisztként dolgozott az állam szolgálatában, ám 1995 óta a magánszektorban dolgozik. És úgy tűnik, van mondanivalója. 2000-ben napvilágot látott Klasszikus magánnyomozástan című könyve után ugyanis most egy, az üzleti szférával foglalkozó, akár tankönyvnek is beillő, rendkívüli alapossággal megírt kötettel jelentkezett.

Amikor az üzleti életben a magánszféra átvette a hangsúlyt az állami szektortól, az üzleti hírszerzés is megjelent Magyarországon. Napjainkban nagyon sok tanácsadó, nyomozó cég foglalkozik ezzel a területtel, vagy ennek valamely speciális szegmensével.

A kötet nagy segítség abban, hogy tisztán lássuk, mi is tartozik az üzleti hírszerzés és elhárítás témakörébe. A szerző törekedett arra, hogy érthető, világos fogalmazásra törekedjen, és reális képet alkosson egyrészt a napjaink fennálló helyzetről, másrészt bevezessen minket az alkalmazott terminológiába, módszerekbe.

Fentebb a „tankönyv” jelzővel illettem a könyvet, ami talán riasztó lehet egyesek számára, de egy rendkívüli alaposságra törekvő, ismeretterjesztő műnél óhatatlanul szükséges a fogalmak egyértelmű meghatározása. Ez – valljuk be nyugodtan – néha meglehetősen száraznak bizonyulhat. Ennek kompenzálására számos, a való életből vett példa az ellenpont, valamint annak felvázolása, hogy napjainkban miként illeszkedik a magyar törvények és a magyar joggyakorlat közé a hírszerzés ezen fajtája, néha pedig Sasvári Rudolf fennálló jogszabályokkal kapcsolatos, igen sommás és kritikus véleményével szembesülhetünk.

A könyv három fő egységből áll. Az első fejezetben tisztázásra kerül maga az üzleti hírszerzés és elhárítás fogalma. A második részben a konkrét módszerek kerülnek terítékre. Ez a „legizgalmasabb” rész, hiszen itt találkozhatunk az operatív megvalósítási lehetőségekkel. A harmadik fejezet a prevenció témájával foglalkozik.

Bárki, akit érdekel az üzleti hírszerzés (ismertebb nevén ipari kémkedés), bátran nekikezdhet Sasvári Rudolf könyvének; cégvezetőknek, biztonsági szakembereknek pedig kötelező olvasmány.

Részlet a könyvből

Kapcsolódó írásunk:

Varga Bálint: Magándetektívek