FőképIrwin Shaw (eredeti nevén Irwin Gilbert Shamforoff) 1913. február 27-én született a New York City-beli Bronx-ban, Amerikába bevándorolt orosz zsidó szülők gyermekeként. 21 évesen kezdett el írni. Első színdarabja, egy expresszionista hangvételű háborúellenes dráma 1936-ban készült el Temessétek el a holtakat! (Bury the Dead) címmel. A ’40-es években Hollywoodnak írt forgatókönyveket. A II. világháborúban önkéntesként az amerikai hadseregben szolgált. Részben az itt szerzett élményei alapján írta meg első, és mondhatni legsikeresebb regényét Oroszlánkölykök (The Young Lions) címmel, amely először 1948-ban jelent meg. 1951-ben politikai okból elhagyta Amerikát. 1984. május 16-án halt meg a svájci Davos-ban.

A háborúellenes, antifasiszta regényben Irwin Shaw rendkívül élethűen ábrázolja a II. világháború kegyetlenségét, ami nem kímélte sem a hétköznapi embereket, sem pedig a csatában harcoló katonákat. Igazából a történelmi események csak háttérül szolgálnak, a történet elsődleges célja három különböző fiatalember sorsának párhuzamos bemutatása a rendkívüli, embertelen körülmények között. De nézzük, kik is ők valójában: Noah Ackerman szegény amerikai zsidó, Michael Whiteacre könnyelmű amerikai értelmiségi, Christian Diestl pedig egy könyörtelen német náci. Az Oroszlánkölykökben azonban nem csupán az ő élettörténetük bontakozik ki, hanem a velük történtek alapján megismerhetjük a szövetségesek hadműveleteit, a kaszárnyák hétköznapjait, és persze a háborút a maga véres valóságában.

Mivel megrendítően hitelesek a jellemábrázolások, Christiant nagyon lehet gyűlölni azokért, amiket tesz; Michaelt olykor kiabálással szeretné az ember rávenni arra, hogy tegyen már végre valamit; Noah-t pedig csak tisztelni lehet méltóságáért, ahogyan a csapásokat viseli. Hiszen neki még a faji előítéletekkel is meg kell küzdenie, pedig csak a hazájáért akar harcolni. Olvasás közben az emberben óhatatlanul felmerül a kérdés: vajon melyikük éli túl a háborút?

A terjedelmes, ám könnyed, olvasmányos stílusban megírt regényből 1958-ban Edward Dmytryk rendezésében, Marlon Brando (Christian Diestl hadnagy), Montgomery Clift (Noah Ackerman) és Dean Martin (Michael Whiteacre) főszereplésével 170 perces fekete-fehér hangalámondásos amerikai háborús filmdráma készült.