Főkép

„Rossz a természetem, és jó az alakom. És mint minden reggel, mihelyt kinyitom a szemem, hálát adok a sorsnak, hogy olyan vagyok, amilyen. És mint minden reggel, most is örülök az előnyös tulajdonságaimnak. Jól tudok parkolni, még jobban tudok nemet mondani. És nem szeretem, ha levegőnek néznek.”

Így kezdi a bemutatkozást Amelie Baby Sturm, a magyar származású, Németországban élő írónő Szívzökkenő című regényének hősnője. Aztán felébred, és kiderül, hogy mindez álom volt csupán.

És íme mindez ébredés után:
„Jó a természetem, és rossz az alakom. De esküszöm mindenre, ami nekem szent – a Shiseido arcmasszírozó kefémre, Amelie Tschuppik nagyanyámra és a dupla Whitney Houston-CD-mre –, szóval esküszöm, hogy meg fogok változni. Igenis meg fogok változni. A jó természetbe manapság már éppúgy nem kell beletörődni, mint a túl vastag combba. Fegyelem kérdése az egész.”

Baby egyébként nem semmi csaj. Valójában egy két lábon járó időzített bomba, aki valószínűleg saját magát emésztené el, ha nem produkálhatna látványos érzelmi kitöréseket, melyek nélkül, saját bevallása szerint is, szürke és unalmas lenne az élet.

Például
- egy visszaszerezhetetlennek bizonyuló szerelmes levél miatt felgyújt egy postaládát;
- egy telefonüzenet meghallgatása után (ami persze nem neki szólt) vörösborral locsolja le kedvese halomba tornyozott öltönyeit, kasmírpulóvereit és néhány boxeralsóját;
- amikor szétkent rúzzsal a száján, magas sarkú szandálját az ölében tartva ücsörög egy idegen ház ajtaja előtt, miközben a melltartója és a kedvesétől kapott gyűrűje bent tartózkodnak;
- vagy amikor a Bambi-díj kiosztása alkalmából rendezett ünnepségen a fél pár cipőjével fejbe akarja dobni vélt vetélytársát, ám helyette egy hírességet talál el (persze mindezt élő, egyenes tévéadásban).

Sturm kisasszony egyébként, amikor éppen nem hülyeségeket csinál, egy jól menő elegáns kávéház felestársa (legjobb barátnőjével közösködik). Emellett persze rengeteget gondolkodik, helyzetet elemez, ám ezek a tevékenységek nála általában a korábban felsorolt „katasztrófákhoz” vezetnek. És ha mindezt papírra is veti… már kész is a humoros, szórakoztató, valamint a férfi-nő viszonyát sajátosan értékelő Szívzökkenő.

A szerző életrajza