Főkép

Újabb ékes példáját tapasztalhatjuk a hazai könyvkiadás szeszélyes fordulatainak, hiszen a címben szereplő katonával korábban már találkozhattunk, amikor 2000-ben, más kiadó gondozásában három kötet is megjelent a sorozatból. Én személy szerint csak örvendezni tudok annak, hogy ismét részese lehetek Richard Sharpe kalandjainak, hiszen szeretem a történelmi regényeket, és a kortárs angolszász írók közöl jelenleg Bernard Cornwell az egyik kedvencem.

Megfelelő tájékozottsággal rendelkezik, s ami nem utolsó szempont, azon kívül, hogy remekül képes bonyolítani regényeinek cselekményét, imponáló módon mesél bármely korszakról – legyen az őskor vagy a napóleoni háborúk.

Ez utóbbi, az angol hadviselés (no meg az európai történelem) szempontjából mozgalmas időszakot egyetlen hadfi szemszögéből meséli el, aki nem más, mint a törvény szigora elől a hadseregben menedéket kereső Richard Sharpe. Akinek kalandjai napjainkra húsz kötetet töltenek meg, ami már önmagában is szép teljesítmény, és akkor még nem beszéltünk a szerző további sorozatairól. Magyarul, ha jól számolom ez a tizenkettedik könyve. Szóval nem olyan rossz a helyzet, de van még mit kiadni és olvasni.

Visszatérve a Sharpe ciklus nyitódarabjára – hősünk itt még tapasztalatlan fiatal, aki egyszerű közlegényként, napi két pennyért szolgálja királyát. Ezt az állapotot azonban tarthatatlannak ítéli, és állandóan a szökésre gondol. Ami azonban nem is olyan egyszerű, lévén nem a jó öreg Angliában tartózkodik ezredével, hanem India meleg, s a történet idején (1799) meglehetősen lázongó szubkontinensén. Helyzetét tovább bonyolítja vonzalma egy özvegy, és ellenszenve őrmestere iránt.

Cornwell remekül adja vissza a korabeli angol hadsereg viszonyait, kezdve a tiszti rangok megvásárlásának gyakorlatától egészen a büntetési szokásokig. Az előtanulmányoknak köszönhetően a lehető leghitelesebben idézi fel az adott könyv alapjául szolgáló csata (vagy csaták) eseményeit – míg az esetleges hiányzó részeket fantáziájával tölti ki, újabb élvezetes regénnyel ajándékozva meg hűséges olvasóit.

Kapcsolódó írás:

Sharpe: Indiai küldetés (DVD)