FőképA fiatal ír szerző harmadik magyar nyelven megjelent könyvének cselekménye a jelentben kezdődik, aztán egy hirtelen vágással máris a múlt eseményei között találjuk magunkat. A második világháború kitörése előtt egy egyiptomi ásatáson együtt dolgozik két fiatalember – a félig német, félig amerikai Jack Halder és az amerikai Harry Weaver.
Ez nem is csoda, hiszen a fiúk gyermekkoruk óta szinte elválaszthatatlan barátok. Miközben az ásatáson dolgoznak, nagyon jó kapcsolat alakul ki közöttük, és az ásatást vezető professzor lánya, Rachel Stern között, akit mindketten szinte a rajongásig szeretnek.

A II. világháború kitörése azonban elválasztja a három barátot: Jack a német hírszerzés (az Abwehr) tisztje lett, Harry az amerikai katonai hírszerzés tisztjeként Egyiptomban dolgozik, Rachel pedig félig zsidó származása miatt koncentrációs táborban raboskodik.

1943-at írunk. A németek vesztésre állnak, ezért amikor tudomásukra jut, hogy Roosevelt amerikai elnök és Churchill brit miniszterelnök titkos megbeszélésre készül Kairóban, úgy akarnak fordítani helyzetükön, hogy meggyilkolják a két politikust.
Walter Schellenberg terve ördögi, de nem reménytelen. Ráadásul ismét összehozza a három régi barátot. A három fiatalnak megvan a maga szerepe az összeesküvésben, ebből kifolyólag mindenkinek más az érdeke. Úgy tűnik, a sors szembefordította őket, hogy próbára tegye szerelmüket, barátságukat és kötelességtudatukat.

A fiatal ír szerző harmadik magyar nyelven megjelent könyve a korábbiakhoz (A feltámadás napja, Hófarkas, Brandenburg) hasonlóan valós történelmi eseményekre, illetve az azokhoz kapcsolódó, máig is tisztázatlan kérdésekre épül. A regényben Glenn Meade hiteles kor- és helyrajzi elemek alkalmazásával adja elő a saját válaszait a kimondott, vagy éppen ki nem mondott kérdésekre.

Eddig a szerző alábbi könyveiről írtunk:A feltámadás napja
Hófarkas
Brandenburd
Szakkara homokja